De Liquid is Acers eerste stap in de Android-markt. Het is een aantrekkelijke smartphone met een aantal interessante mogelijkheden, maar Acer kan zijn gebrek aan ervaring niet verhullen.

Acer stapte pas recentelijk in de mobiele markt met de overname van E-ten in 2008. Sindsdien heeft Acer zonder veel succes vier Windows Mobile-smartphones geïntroduceerd. Acer hoopt dit jaar meer furore te maken met nieuwe smartphones, waarvan de Liquid de spits afbijt.

Op het eerste gezicht is de Liquid een aantrekkelijke, zij het wat grote smartphone. Met een dikte van bijna 13 millimeter is het bijna vreemd dat er geen fysiek toetsenbord aanwezig is. De gekromde randen, discrete toetsen en notificatie-icoontjes aan de bovenzijde (voor gemiste gesprekken, berichten en de accuduur) geven de Liquid zeker allure. Het 3,5-inch scherm is helder en scherp dankzij de 480 x 800-resolutie. Het touchscreen is capacitief, waardoor websurfen soepel verloopt.

Vier aanraakgevoelige knoppen aan de onderzijde (home, search, back, menu) zijn voorzien van obscure icoontjes en geen tekst. Aanvankelijk is het dus verwarrend om te zien wat deze knoppen doen. Aan de linkerzijde van de Liquid bevindt zich een aan/uit-knop. Geen handige plek als u de smartphone met één hand uit slaapstand wilt halen, zeker omdat u vervolgens op de menu-knop moet drukken of het codeslot moet bedienen om in het thuisscherm te komen.

Aan de rechterkant van de Liquid bevinden zich knoppen voor het volume en een sluiterknop voor de camera. Dit laatste zien we eigenlijk nooit meer op smartphones -- we juichen de belissing van Acer van harte toe! Acer heeft gekozen voor een 5-megapixel camera en een lens van goede kwaliteit, wat resulteert in prima kiekjes. Helaas is er geen flitser aanwezig, dus bij weinig omgevingslicht bent u de klos. Muziekliefhebbers kunnen gerust ademhalen: er is een 3,5mm-koptelefoonaansluiting aanwezig voor het beluisteren van mp3'tjes en het synchroniseren en laden gebeurt via mini-usb. Dat Acer niet voor micro-usb kiest is opmerkelijk, maar dat terzijde.

De Acer Liquid draait op Android 1.6 (Donut) en er zijn vooralsnog geen plannen om een upgrade naar 2.0 (Eclair) te faciliteren. Toch verwachten we dat Acer hier vroeg of laat toch aan moet geloven, al is het maar om multitouch in te schakelen. De Liquid is een vlotte smartphone, wat grotendeels te wijten is aan de Snapdragon-processor. Deze is overigens ondergeklokt van 1 GHz naar 768 MHz, vermoedelijk om de accu iets te ontzien. Dat de Liquid desondanks snel genoeg is merken we vooral bij het schakelen tussen applicaties, want dat is een flits gebeurd.

Het virtuele toetsenbord is minder snel: wanneer we met een flinke snelheid proberen tekst in te typen worden veel toetsaanslagen niet geregistreerd. Dit probleem zien we bij meer Android-toestellen terug, dus dit ligt vermoedelijk niet aan de hardware. Ook werkt het woordenboek en de autocorrectie niet goed op ons testtoestel. Extra vervelend is dat Acer geen trackball of trackpad geeft geplaatst, waardoor het selecteren van een verkeerd getypte letter nogal omslachtig via het touchscreen moet gebeuren.

Acer heeft geen eigen interface bovenop Android gebouwd, maar zorgt wel voor speciale widgets en voorgeïnstalleerde applicaties, waaronder een eigen synchronisatiedienst, mediaspeler en streaming applicatie (Spinlet). Helaas is het aantal thuisschermen beperkt tot drie, waar HTC-toestellen met de Sense-interface maar liefst zeven schermen tot hun beschikking hebben.

Het onboard geheugen is beperkt tot 256 MB, dus levert Acer een microsd-kaartje van 2 gigabyte mee. Dit is voldoende voor applicaties en foto's, maar wie met muziek en video bezig wil moet een 8GB- of 16GB-kaartje aanschaffen. Het grootste struikelpunt van de Liquid is echter de accu: ondanks de forse omvang van de Liquid is de accu ronduit slecht. We halen het einde van de dag niet eens -- en dat terwijl we gps, wifi en bluetooth uitgeschakeld hebben. Dat hebben we nog niet eerder meegemaakt bij een Android-apparaat en het maakt de smartphone wat ons betreft ongeschikt voor serieus gebruik.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • mooi scherm

  • snelle processor

  • ronduit slechte accuduur

  • forse afmetingen

  • onduidelijke toetsen

  • onhandige aan/uit-knop

De Acer Liquid is een mooi ogende smartphone met een goed scherm, maar zijn forse afmetingen en bedroevende accuduur zorgen ervoor dat u al snel met een HTC Hero op zak loopt.BesturingssysteemGoogle AndroidSchermgrootte (inch)3.5Schermresolutie800 x 480Intern geheugen (MB)256Uitbreidbaar geheugenmicroSDHC
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g
Bluetooth 2.0+EDR
GPRS
UMTS
HSDPA
Camera-resolutie (megapixel)5Videoconferencingcamera (megapixel)0Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)5Batterijduur standby (dagen)17ProcessorQualcomm Snapdragon (768 MHz)Afmetingen115 x 62.5 x 12.5 mmGewicht (grammen)135

4,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten