abonneren

Linguatec Voice Pro 11

Linguatec probeert met Voice Pro 11 de concurrentie aan te gaan met de marktleider in spraakherkennings-software, Nuance. Bij beide is het niet meer nodig om de software uitvoerig te trainen.

Al na een paar minuten kan Voice Pro 11 spraak in tekst omzetten. Belangrijk voor een goede spraakherkenning zijn een goed algoritme, de processorsnelheid van de computer, de omvang van het woordenboek en het invoerapparaat. Wat het algorime betreft kiest Linguatec voor een IBM-algoritme. U hebt een 1,5 GHz processor nodig, die zich aanpast bij snellere systemen.

Sennheiser


De meegeleverde DSP-headset van Sennheiser zorgt voor ruisonderdrukking en digitalisering via de geluidskaart. Bij een analoge microfoon zoals bij Dragon Naturally Speaking wordt meegeleverd, vertraagt deze het systeem en bovendien is de Dragon-headset van matige kwaliteit.
We testten daarom beide softwarepakketten met de Sennheiser-headset, waarbij geen extra training werd gegeven. We lezen een technisch artikel, een brief en een krantenartikel voor.

Vergelijking


Terwijl Dragon met een score van 98% zelfs de cryptische term 'SPH101' correct herkent, stelt Voice Pro daar maar een herkenningsgraad van 93 procent tegenover. Het kent alleen woorden uit de eigen bibliotheek en kan niet goed met vaktermen omgaan. Toch biedt Voice Pro met meer dan een miljoen woorden en woordvarianten een tweemaal zo uitgebreid woordenboek als Dragon. Het zou bovendien in staat moeten zijn om vakbegrippen uit IT of economie te herkennen.

In de praktijk blijkt Voice Pro de pc bovendien erg te vertragen. Zelfs een testpc met een 3 GHz processor en 2 GB RAM krijgt het moeilijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Minimale leertraining nodig
  • Prima headset
  • Zeer uitgebreid woordenboek
  • Hoge systeembelasting
  • Termen die niet in het woordenboek staan worden moeilijk herkend
  • Presteert minder goed dan Dragon
De goede Sennheiser-headset die Voice Pro meelevert is optimaal voor de spraakherkenning. Aan de softwarekant is het programma echter geen concurrent voor Dragon.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie