abonneren

LifeCam VX-6000

"High definition" lijkt de nieuwe marketingterm te worden: de term wordt te pas en te onpas op producten geplakt die er weinig mee te maken hebben. Microsoft gebruikt het voor zijn nieuwe webcam, de LifeCam VX-6000, die 5 megapixel-shots kan maken... geïnterpoleerd.

Op de verpakking van de VX-6000 is in grote letters terug te lezen: 5 megapixel still shots. Dat dit met een hele grote korrel zout genomen moet worden verraden de specificaties, waarin terug te lezen is dat de webcam toch echt maar met een 1,3 megapixel sensor is uitgerust. Softwarematig worden beelden dus opgeblazen naar 5 megapixel. Een beetje flauw, want iedereen met Photoshop of Paintshop Pro kan hetzelfde truucje uithalen. De foto's worden er overigens niet beter van.

Desondanks is een 1,3 megapixel sensor zeker niet slecht. Er zijn nog maar weinig webcams op de markt die videobeelden in een dergelijk hoge resolutie kunnen opnemen, alleen bij Logitech is deze sensor inmiddels gemeengoed aan het worden. Het voordeel van de hogere resolultie-sensor is dat de beeldruis minder is dan bij de traditionele vga- en qvga-camera’s. Let wel: minder. Bij weinig licht is het beeld dat van de VX-6000 afkomt nog steeds verre van perfect. Overigens hebben de andere merken evenzeer last van dit euvel.

Microsoft heeft naast een 'hd'-sensor zijn webcam ook voorzien van een groothoeklens. Dit houdt in dat er meer in het gezichtsveld van de webcam te zien is dan bij een webcam met normale lens. Als u de webcam vlak bij uw computer plaatst is een groothoeklens erg handig; u bent minder beperkt in uw bewegingsvrijheid. Uiteraard ondersteunt de VX-6000 alle speciale handigheden zoals zoom, pan&tilt en face tracking. Ook special effects zijn mogelijk, zoals sneeuw en animaties in het webcambeeld. Helaas loopt Microsoft hierin achter op Logitech en Creative, die met hun effectensoftware inmiddels ook de gebruiker zelf geheel kunnen 'morphen'.

Wat wél de moeite waard is bij de VX-6000 is de strakke integratie met de Windows Live! Messenger. Bij het webcammen komt er een extra button in het chatvenster bij waarmee de webcam te bedienen is. Dit is handiger dan de loszwevende control panels van andere fabrikanten. Ook wordt een speciale Call-applicatie voor meegeleverd waarmee met slechts enkele muisklikken met andere Windows Live!-gebruikers een videochat gestart kan worden. Deze strakke integratie wordt overigens ook geleverd bij de goedkopere VX-3000, die wel de hd-sensor en groothoeklens moet missen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede integratie met Live! Messenger
  • groothoeklens
  • veel beeldruis bij weinig licht
  • verouderde effecten
De VX-6000 is Microsoft's eerste poging om zich op de webcammarkt te begeven en overtuigt helaas niet echt. De 1,3 megapixel-sensor zien we bij meer webcams terug, de effectmogelijkheden zijn verouderd en de prijs is aan de hoge kant. Wél zijn we tevreden over de groothoeklens en de integratie met Windows Live!, wat ons betreft kunnen andere fabrikanten daar een voorbeeld aan nemen. Wie toch € 100 wil uitgeven aan een webcam kan op dit moment beter voor de Logitech QuickCam Fusion gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Webcams

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord