LG Electronics Optimus One

De goedkope Optimus One is een concurrent voor de HTC Wildfire.

De LG Optimus One vormt de voorhoede van een generatie goedkope Android-smartphones. Voor de meeste gebruikers zal dit hun eerste smartphone zijn. Met de bouw van het toestel is weinig mis: de Optimus One voelt stevig aan, maar ziet er wel redelijk saai uit. Onderaan het toestel zitten vier fysieke toetsen. Ze zijn gemakkelijk in te drukken maar zien er wat belegen uit. LG heeft het toestel voorzien van Android 2.2, maar er is geen speciale Android-skin en er zijn geen widgets en snelkoppelingen ingesteld. Op het kleine 3,2-inch scherm is de schermruimte sowieso kostbaar. Gelukkig kunnen we vijf of zeven homescreens instellen, waar we onze snelkoppelingen kunnen plaatsen.

LG levert een redelijk aantal applicaties mee, waaronder ThinkFree Office en een News-applicatie. Synchroniseren met Exchange of Gmail gaat vlot en de ingebouwde App Advisor geeft de ten beste applicaties van de laatste twee weken aan. Handig, aangezien de Android Market met zijn 100.000 apps inmiddels redelijk ondoorzichtig begint te worden. Erg praktisch is de mogelijkheid om categorieën aan te maken voor applicaties, analoog aan de Folder-feature van de iPhone en iPad.

Het 3,2-inch scherm heeft een 320x480-resolutie, aanzienlijk minder dan de 800x480-resolutie van duurdere modellen. De HTC Wildfire en Gratia hebben dezelfde resolutie, maar helaas reageert het scherm van de Optimus One slecht op aanrakingen. Regelmatig moeten we meerdere keren swipen of tikken om te scrollen of applicaties te activeren. De 600 MHz-processor is niet verrassend voor een budget smartphone, maar dankzij de 512 MB geheugen voelt het toestel sneller dan de Sony Ericsson X10 Mini. Er is maar 107 MB geheugen vrij voor applicaties, maar LG levert een 2GB micro-sd-kaartje mee. De ingebouwde 3-megapixel camera schiet redelijke foto's en het is mogelijk foto's beperkt te bewerken en delen.

Net als de Nokia N8 laat de Optimus One een ouderwets numeriek toetsenbord zien in portretstand. Elke cijfertoets staat voor drie letters; bekende kost voor wie overstapt van een mobiele telefoon, maar onhandig voor wie een virtueel qwerty-toetsenbord gewend is. In landschapsstand is dit qwerty-toetsenbord wel aanwezig, maar de letters zijn onnodig klein, zeker de spatiebalk. Tijdens de test raken we continu ongewenst de stop-toets in plaats van de spatiebalk. Daarnaast heeft LG ervoor gekozen geen secundaire functies of letters te gebruiken. Het invoeren van cijfers of symbolen gaat dus tergend traag.

Browsen op het 3,2-inch scherm is te doen, zeker in vergelijking met concurrerende modellen. Mobiele sites zien er goed uit, zij het wat aan de kleine kant. Op sommige websites is de tekst zo klein dat het niet te lezen is; het was beter geweest als LG het standaardlettertype iets groter had ingesteld. Aan de andere kant hoeven we nu minder te scrollen. Pinch-to-zoom vult de tekst helaas niet automatisch uit. Ook krijgen we het niet voor elkaar Flash-video's te bekijken of Flash 10.1 te installeren op de Optimus One.

De Optimus One heeft een 1500 mAH-accu, waardoor hij makkelijk twee dagen zonder netspanning kan. Daarnaast staat LG het toe om het apparaat via usb te tetheren of als wifi-hotspot in te zetten.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Android 2.2

  • goede accuduur

  • geen Flash 10.1

  • matig scherm

De LG Optimus One is een prettig geprijsde Android-smartphone, die in de smaak zal vallen bij mensen die tot nu toe alleen met een mobiele telefoon hebben gewerkt. Het grootste pluspunt is de aanwezigheid van Android 2.2, maar het slechte virtuele toetsenbord en het nukkige touchscreen maken hem minder prettig in het gebruik. Wat ons betreft is de HTC Wildfire een betere keuze.BesturingssysteemGoogle AndroidSchermgrootte (inch)3.2Schermresolutie480 x 320Intern geheugen (MB)512Uitbreidbaar geheugenmicroSDHC
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g
Bluetooth 2.1+EDR
HSDPA
Camera-resolutie (megapixel)3.15Videoconferencingcamera (megapixel)0Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)8Batterijduur standby (dagen)23ProcessorARM (600 MHz)Afmetingen113.5 x 59 x 13.3 mmGewicht (grammen)129

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten