Lenovo IdeaPad Miix

Hoewel er een behoorlijk aanbod is van Windows-tablets, hebben er maar weinig ons hart kunnen stelen. Lenovo doet een nieuwe poging met de IdeaPad Miix, een zeer complete Windows 8-tablet, met een scherp prijskaartje.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • handige sleeve
  • goed toetsenbord
  • accuduur
  • Minpunten
  • tablet en sleeve zijn samen best zwaar
  • mini-usb-aansluiting aan onderkant

Windows op tablets, het blijft een moeilijk verhaal. Niet omdat de hardware niet geschikt is, maar vooral vanwege de spagaat waarin het besturingssysteem zit. Enerzijds heb je de apps die geschreven zijn voor het Startscherm en over het algemeen prima werken – al is het aanbod van goede, nuttige apps nog erg beperkt. Anderzijds is er de desktop, waarvoor alle populaire programma’s beschikbaar zijn, maar eigenlijk onbruikbaar op een apparaat zonder toetsenbord. Dat is precies waar Lenovo met deze Miix op inspringt.

Het is een tablet op basis van een Atom 2760, 2 GB werkgeheugen, 64 GB eMMC geheugen met een 10,1-inch hd ips-scherm (1366x768), gevat in een eenvoudige plastic behuizing. Hij voelt daardoor een stuk minder luxe aan dan bijvoorbeeld een iPad. Een gewone tablet, met een gewicht van 580 gram. Een tablet die snel genoeg is voor eenvoudig werk onderweg, maar vanwege de 64 GB en de mogelijkheid de opslag uit te breiden via micro-sd kan je voldoende bestanden meenemen. De tablet heeft aan de zijkant een micro-hdmi-aansluiting en via de micro-usb-aansluiting kan je met een optionele adapterkabel usb-apparatuur aansluiten. Helaas zit die aansluiting aan de onderkant en dat is niet erg praktisch.

Maar dit model heeft een zeer sterk punt: de meegeleverde keyboard sleeve. De Miix kan daarin eenvoudig worden vastgeklikt, waarna hij een vaste verbinding maakt met het toetsenbord, dus geen draadloze verbinding zoals bij andere sleeves. De vaste verbinding is een stuk betrouwbaarder én verbruikt minder energie. Handig ook als je je tablet in het vliegtuig wilt gebruiken, waar het gebruik van draadloze signalen verboden is.

Een ander voordeel van de sleeve is het toetsenbord zelf. Keyboards zijn de specialiteit van Lenovo en dat geldt ook deze keer. Het comfort is wel iets minder dan bij een gewoon laptoptoetsenbord, maar dat komt vooral door de flexibele buitenkant van de sleeve, waardoor het wat minder prettig tikt op je schoot. Is de ondergrond stabiel, dan is er prima mee te werken. Helaas brengt de sleeve in combinatie met de tablet het gewicht op 1 kilogram en dat maakt de combinatie – zeker omdat het toetsenbord eigen onmisbaar is – nogal zwaar. Wel ligt de sleeve dankzij de stoffen afwerking erg prettig in de hand. Oftewel: het sterke punt van deze tablet is de praktische sleeve die standaard meegeleverd wordt. En als je kijkt naar wat normaliter een omslag met keyboard kost, dan is de Lenovo Miix best een interessante aanbieding voor wie een Windows tablet wenst.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: lenovo, tablets