abonneren

Legend

De HTC Legend is de spirituele opvolger van de populaire HTC Hero en combineert als vanouds Android met de HTC Sense-interface. De behuizing is opgetrokken uit één stuk lichtgewicht aluminium en het scherm is zeer helder. We zijn onder de indruk.

De Legend is compacter dan de meeste andere smartphones, wat deels veroorzaakt wordt door het 3,2-inch display. Net als de Google Nexus One draait de HTC Legend op Android 2.1, maar in plaats van de snelle 1 GHz Snapdragon-processor moet de HTC Legend het met een 600 MHz Qualcomm doen. Toch is dat niet meteen een groot minpunt: deze smartphone voelt behoorlijk rap aan.

De meest opvallende feature van de Legend is het 320 x 480 amoled-scherm. Dit scherm paait ons met heldere, levendige kleuren. HTC is zo slim geweest om een kleurig achtergrondscherm in te stellen, zodat het effect extra duidelijk is. Net als bij andere Android-smartphones kan de Legend makkelijk gekoppeld worden aan de Google-diensten Gmail, Talk en Maps. Microsoft's ActiveSync-protocol wordt ondersteund voor synchronisatie met Exchange-servers, waardoor de Legend ook voor de zakelijke gebruiker aantrekkelijk is.

Zoals gebruikelijk bij HTC ondersteunt de Legend 3G/hsdpa tot 7,2 Mbit/s en quadband gsm voor spraak. Ingebouwd zijn 802.11b/g wifi, bluetooth en gps voor navigatie en locatiediensten. De accelerometer past automatisch de oriëntatie van het scherm aan, al wordt dit niet in alle applicaties ondersteund. Een grote verbetering ten opzichte van de HTC Hero is dat het met een pinch-beweging mogelijk is alle zeven thuisschermen te zien. Ook is het met Android 2.1 mogelijk om Flash-filmpjes te kijken in de browser, al loopt het geluid niet altijd precies synchroon met het beeld.

De Legend meet 112 x 56 x 12 millimeter en is daarmee aan de kleine kant. Met 126 gram zult u er ook weinig van voelen in uw borstzak. Dat komt gedeeltelijk door de aluminium behuizing, die uit één stuk gesneden is. De onderkant van de Legend heeft een knik, net als de Hero. Nieuw is dat de verwijderbare achterkant verdwenen is. In plaats daarvan zit er nu rubberen afwerking aan de onderzijde. Trek deze aan de kant en u heeft toegang tot het sim-slot, het microsd-slot en de accu. Handig, want voor het wisselen van de sim-kaart of sd-kaart hoeft u de accu niet meer te verwijderen. Een minpunt aan de afmetingen van de Legend is het kleinere scherm, waardoor het virtuele toetsenbord ook wat krapper is dan normaal. We slaan eerder een verkeerde toets aan dan bij de Nexus One.

Prettig is dat HTC de trackball heeft vervangen door een optische joystick. Hierdoor gaat het navigeren net zo makkelijk als op een touchpad van een laptop. Het omliggende randje doet dienst als selectieknop. Naast deze joystick zijn er maar weinig toetsen op het apparaat te vinden. We zien een viertal knoppen voor home, menu, back en de zoekfunctie. Ze zitten helaas wel wat dicht op de optische joystick. Aan de linkerzijde zit een volumeknop, aan de bovenzijde een aan/uit-knop en we zien daar eveneens een 3,5mm-koptelefoonuitgang. Een 5-megapixel camera met led-flitser zit aan de achterzijde van de behuizing, terwijl een micro-usb-aansluiting aan de onderzijde zorgt voor synchronisatie en laden.

HTC heeft de standaard applicaties aangevuld met Friend Stream, dat informatie van Facebook, Twitter en Flickr samenbundelt in één tool. Wie hier niet van houdt kan gebruik maken van de standaard meegeleverde Facebook-applicatie of Peep, de Twitter-client. Ook zien we de Footprints-applicatie weer terug, waarmee albums van geotagged foto's aangelegd kunnen worden. Daarnaast zien we een rss-lezer, spraakopname, camcorder en YouTube terug. Voor zakelijke gebruikers heeft HTC een pdf-viewer en QuickOffice meegeleverd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • indrukwekkend scherm
  • vlotte interface
  • compact en licht
  • scherm erg klein voor tekstinvoer
De HTC Legend is een prettige Android-smartphone en een waardige opvolger voor de HTC Hero, maar wie veel typt zal zich vermoedelijk ergeren aan het relatief kleine scherm.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Laatste reactie