In het maartnummer van PCM keken we naar wachtwoordbeheerders. De absolute favoriet is nog steeds LastPass, dat in versie 2 echter weinig nieuws brengt.

Voor degenen die niet bekend zijn met wat LastPass precies is: het vervangt de wachtwoordbeheerder van je browser (er is ondersteuning voor Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari en Opera) en slaat al je wachtwoorden voor je op. Dit doet het echter in de cloud, beveiligd met een zelfgekozen wachtwoord.  Alles wat in de cloud wordt opgeslagen door LastPass is voorzien van encryptie. Het sterke aan de oplossing is dat je ook wachtwoorden kunt laten genereren, compleet willekeurig met hoofd- en kleine letters, cijfers en vreemde tekens.

Veilige notities

Nieuw in versie 2.0 is de mogelijkheid om bijlagen aan veilige notities toe te voegen. Naast wachtwoorden kun je namelijk ook notities opslaan in de zogenaamde LastPass-kluis, waarbij je met een notitie moet denken aan een bankrekeningnummer of een burgerservicenummer. De andere, opvallende wijziging (het zijn er inderdaad helaas maar twee) is dat de interface van de LastPass-kluis wat verbeterd is. Naar onze mening had deze interfacewijziging echter wat verder doorgetrokken had mogen worden. Hoewel de kluis van LastPass er nu inderdaad beter uitziet, zijn er veel schoonheidsfoutjes op te merken in bijvoorbeeld dialoogvensters die niet mooi zijn ingedeeld en wachtwoordmeldingen. In Internet Explorer heeft het LastPass-menu bovendien nog altijd de stijl van een Windows 98-menu. Een kleine tweak van versie 2.0 is de opstarttijd voor Internet Explorer-gebruikers die sterk is verbeterd, en bovendien worden in deze browser nu stille upgrades ondersteund. 

Premium-abonnement

Naast de gratis versie, waarbij enkele advertenties worden vertoond in de LastPass-kluis en in het Instellingen-venster, is er een Premium-versie. Deze versie geeft je toegang tot de twee-factorauthenticatie, waarbij je, om toegang te krijgen tot je wachtwoordenkluis je een usb-stick moet gebruiken die voor elke sessie een eenmalig wachtwoord maakt om mee in te loggen. Ook krijg je toegang tot LastPass for Applications waarmee niet alleen voor websites, maar ook voor Windowsprogramma’s wachtwoorden automatisch ingevuld kunnen worden. Deze applicatie bevindt zich echter nog in een vroeg stadium, getuige de problemen die we hiermee ondervonden. Wat hierbij opvalt, is het vreemde opzetproces: om een applicatie toe te voegen, moet je deze eerst selecteren met een speciale cursor, vervolgens moet je inloggen zoals normaal en ten slotte moeten nog even de inloggegevens bevestigd worden. Iets wat we graag geautomatiseerd hadden gezien, net zoals het in de browser werkt. Daarnaast werkt het opslaan niet goed: LastPass plakte de gebruikersnaam en wachtwoord aan elkaar in het wachtwoordveld. Daarnaast crashte de applicatie vaak en werkte AutoFill ook soms niet. Hopelijk wordt dit nog verbeterd, want nu lijkt het nog nergens op.

iPhone-app

LastPass Premium kost $ 1 per maand en je krijgt voor die ene dollar, naast wat hierboven vermeld wordt, ook toegang tot mobiele apps voor iPhone, BlackBerry, Android en Windows Phone. Wij gebruiken de iPhone-app. Er is een geïntegreerde browser, waar je wel even naar moet zoeken, die automatisch wachtwoorden invult. Daarnaast kunnen Safari-bookmarklets worden gemaakt om automatisch wachtwoorden in te vullen en kunnen wachtwoorden en gebruikersnamen aangepast en gekopieerd worden met de app.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

brede ondersteuning

veel functies en instellingen

gratis variant; betaalde versie veel extra’s

Minpunten

interface soms wat onprofessioneel

Conclusie

De gratis versie van LastPass doet al heel veel: deze werkt in veel browsers en doet wat ie moet doen: wachtwoorden veilig opslaan, ze genereren en automatisch invullen. Alles daarvan werkt goed. Versie 2.0 verandert weinig ten opzichte van eerdere versies. De interfacewijziging is welkom, maar gaat niet ver genoeg. LastPass Premium is ook een aanrader: voor die ene dollar per maand krijg je veel extra’s....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten