abonneren

Knoppix 5.1.1

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Knoppix is het geesteskind van Klaus Knopper, en gebasseerd op de bekende Linux distributie Debian.

Gemakkelijk programma's toevoegen

Knoppix is gebasseerd op Debian en maakt daarom gebruik van aptitude, een vooruitstrevende manier van software installeren zonder het internet af te zoeken naar het installatiebestand. Door middel van de Command Line Interface (CLI) of via de grafische oplossing synaptic kunnen programma's worden toegevoegd of verwijderd.

Lite en maxi

Sinds versie 4.0 van knoppix (gereleased in 2005) zijn er twee smaken verkrijgbaar. De cd-versie beschikt over zo'n 700 MB aan software wat gelijk staat aan 1000 programma's. De 4,7 GB grote dvd-versie beschikt over zo'n 2600 programma's. Beide worden parallel aan elkaar ontwikkeld en zijn te downloaden in het Engels of Duits.

Compleet

Wie Linux wil uitproberen hoeft alleen maar Knoppix te downloaden en het op een cd of dvd te branden. Daarna kun je jezelf urenlang verliezen tussen de talloze applicaties die Knoppix rijk is. Onder de applicaties zit onder andere de complete OpenOffice Suite, Gimp voor fotobewerking, talloze spelletjes en andere handige tooltjes zoals die ook in de standaard KDE desktop worden gevonden. Gparted is onmisbaar voor het (her)-partitioneren van de harde schijf.
Het opstarten gaat wat minder snel, maar dan moet je niet vergeten dat je wel een compleet besturingsysteem opstart. Alleen al het opstarten van Windows Vista of XP duurt langer dan de 158 seconden die het kost om Knoppix op te starten. Na het opstarten ligt het geheugengebruik rond de 271 Mb, wat zeer goed is voor een systeem dat geheel uit het Ram geheugen werkt.

Beryl of zooitje

Sinds versie 5.1.1 kan ook Beryl worden gebruikt voor een 3D Desktop, maar ten opzichte van de officiële Beryl distrubutie Sabayon is het minder aan te raden. Grafisch is Knoppix misschien wel een zooitje, maar functioneel is het wel.
Documentatie is aanwezig en voor de problemen die je ondervindt is er altijd een wel oplossing aanwezig op Internet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ideaal ter kennismaking met Linux
  • compleet
  • onmisbaar voor het geval dat
  • start niet snel genoeg op voor acute problemen
  • rommelig
Knoppix is een onmisbare live-cd in de softwaremap van de systeembeheerder of enthousiaste thuisgebruiker. Wil je Linux beter leren kennen, dan kun je met Knoppix alvast proeven, maar let wel op dat niet elke Linux distributie er zo rommelig uitziet.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: