KE850 Prada

De iPhone heeft het touchscreen sexy gemaakt, maar is zeker niet de eerste telefoon die de vaste toetsen vaarwel zegt. De grootste concurrent op dit moment is LG’s KE850, beter bekend als de LG Prada, een sexy mobieltje dat vooral bedoeld is voor de modebewuste vrouw.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Prada is een knap staaltje samenwerking tussen de Koreaanse fabrikant LG en modehuis Prada. Waar LG voor de techniek zorgt, is het design helemaal afkomstig van de ontwerpstudio van het modemerk. Dat is te zien: het toestel ziet er erg chique uit en bevat geen overbodige zaken. Het is jammer dat de behuizing niet ook wat chiquer is als het gaat om de aanraking: het blijft nu eenmaal goedkoop plastic dat gevoelig blijft voor krassen.

Het pronkstuk van de Prada is natuurlijk het aanraakgevoelige scherm. Dit 3"-scherm is groter dan we gewend zijn van Windows Mobile-telefoons, al haalt het scherm het niet bij die van de iPhone (3,5"). Ook de resolutie is afwijkend: 240x400, waar de meeste touchscreen-telefoons het met 240x320 moeten doen. Deze extra ruimte in de hoogte wordt goed benut. De interface is erg duidelijk en intuïtief: binnen enkele minuten hebben we het menu doorgrond en schieten we door de menu's heen. Het scherm werkt erg goed op aanrakingen, wat ook te wijten is aan het speciale LG-besturingssysteem dat op de telefoon draait. In tegenstelling tot Windows Mobile zijn er nauwelijks wachttijden te bespeuren bij het starten van applicaties, waardoor veel ergernis bespaard blijft.

Het is belangrijk om in het hoofd te houden dat de Prada géén smartphone is, hoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden. De meegeleverde synchronisatiesoftware van LG is omslachtig en onpraktisch en zeker niet bedoeld voor beginners. Heeft u dan toch eindelijk door hoe u de telefoon aan uw computer gekoppeld krijgt, dan zult u meteen tegen beperkingen aanlopen; zo kan de Prada niet meer dan 100 kalendergebeurtenissen synchroniseren en wordt niet alle contactpersooninformatie uit Outlook overgenomen. Wie de Prada ziet voor wat hij is, een uitgebreide mobiele telefoon, zal zich hier overigens niet echt aan storen en prima kunnen leven met de beperkingen.

De Prada bevat een matige 2-megapixel-camera met flitser; video’s worden opgenomen in mp4-formaat. Overigens kan de Prada een redelijk aantal bestandsformaten afspelen. Zo worden ook H.263 en H.264 ondersteund en weet de Prada qua muziekformaten wel weg met mp3, aac, wma en zelfs RealAudio. De rest van de interne techniek is niet echt spannend te noemen: zo missen we ondersteuning voor hsdpa (3G) en wifi en zien we ook liever quadband dan triband. Ook de instelmogelijkheden zijn beperkt. Mail ophalen bij Gmail kunt u vergeten, omdat LG geen ondersteuning biedt voor SSL-verbindingen en de mobiele Google Maps-applicatie herkent onze aangekoppelde Bluetooth GPS-receiver niet. Daar staat dan weer tegenover dat de Prada weet om te gaan met Word-, Excel-, PowerPoint- en Text-bestanden en dat het interne geheugen via microSD uit te breiden is.

In het gebruik toont de Prada zich een prettige LG-telefoon. Een aantal onhebbelijkheden die we nog bij de Chocolate tegenkwamen zijn inmiddels weggewerkt, alhoewel de sms-functionaliteit bij LG een vreselijk irritante aangelegenheid blijft. Hier doet het bedrijf er goed aan eens te spieken bij concurrenten Nokia en Sony Ericsson, die dit wél goed onder de knie hebben. Het invoeren van sms-berichten via het touchscreen is even wennen, maar is wonderwel geen belemmering om snel teksten in te voeren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Prettig klein toestel met groot scherm
  • Toetsen reageert snel op touchscreen
  • Ondersteunt veel bestandsformaten
  • Zeker niet bedoeld als smartphone
  • Geen hsdpa en wifi
Wie op zoek is naar een stijlvolle en toch praktische telefoon, zit met de LG KE850 Prada gebeiteld. LG heeft optimaal gebruik gemaakt van het touchscreen en het werken ermee is een verademing. Hoewel de gebruikte techniek zeker niet altijd even modern is, ondersteunt de Prada voldoende mediaformaten om als mediaspeler te overtuigen. Wie al gewend is aan de LG-menu’s kan probleemloos overstappen op deze telefoon, sms-fanaten die nu nog met een ander merk telefoon zitten moeten zich afvragen of ze de stijle leercurve wel aan willen gaan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: