Kaspersky Mail Gateway 5.5

Met Kaspersky Mail Gateway kunnen kleine en middelgrote bedrijven de steeds toenemende hoeveelheid spam buiten de mailserver houden.

Virussen en spam filtert deze software van Kaspersky al voordat het de mailserver überhaupt bereikt. Dat wil zeggen: u installeert de e-mail gateway zodanig, dat binnenkomende e-mail eerst hierlangs moet, voordat het naar de mailserver wordt doorgestuurd. De beheerder heeft de keuze of de mailgateway en de mailserver op dezelfde hardware worden geïnstalleerd, of op twee verschillende machines. Voor normaal gebruik is een dedicated server als gateway niet nodig. Uit veiligheidsoverwegingen is een aparte server bovendien alleen zinvol wanneer de mailserver in een afgeschermd lokaal netwerk staat en er geen directe verbinding met internet is.

Setup


Om Mail Gateway te kunnen gebruiken hebt u een server met een Linux-distributie of een DSB-variant nodig. Voor de configuratie hebt u geen kennis van malware nodig. De uitstluitend Engelstalige installatiehandleiding maakt het inrichten niet veel makkelijker, maar gelukkig is er ook een setup via Webmin mogelijk, die voorkomt dat u de configuratiebestanden in een editor handmatig moet bewerken.

Nieuwe dreiging: afbeeldingenspam


Bij de antivirusmaatregelen die Mail Gateway gebruik zijn er weinig verrassingen, omdat het programma de uitstekend geteste Kaspersky-engine gebruikt. Bij de controle van spam gebruikt het programma echter ook eigen algoritmen.
Het nieuwste probleem bij antispam-programma's zijn berichten met afbeeldingen. Deze zijn moeilijk uit te filteren, omdat ze niet door tekstfilters kunnen worden gelezen. Het automatisch herkennen is alleen met rekenintensieve tekstherkenning mogelijk. Kaspersky en haar concurrenten bieden daarvoor nog geen waterdichte oplossing. Bij Mail Gateway wordt gebruik gemaakt van signatures; zo kunnen de afbeeldings-spamberichten herkend die al in de Kaspersky-database bekend zijn.
Daarnaast gebruikt de software zelflerende analysemethoden. Deze techniek heeft wel als voorwaarde, dat Mail Gateway regelmatig wordt bijgewerkt. Bij een uitbraak van nieuwe afbeeldingspam bent u daarbij eigenlijk machteloos, omdat de signatures niet binnen een paar minuten zijn bijgewerkt.

Pluspunt: snelheid


Omdat het e-mailverkeer steeds verder toeneemt en het percentage spamberichten daarin ook, heeft Kaspersky de nieuwste versie van Mail Gateway uitgebreid met een tool voor het e-mail-wachtlijst.
De beheerder kan daarmee de mail-wachtrij bekijken, items in de wachtrij wissen en bepaalde berichten voorrang geven, scannen en laten versturen. Daarnaast kan de lengte van de wachtrij worden aangepast, om problemen met vollopende geheugenruimte te voorkomen.

Tegenvaller: contentfilter


Wat ontbreekt in Kaspersky's Mail Gateway is een contentfilter. Het programma biedt geen optie om berichten aan de hand van zelfgekozen trefwoorden te blokkeren. Vooral beheerders in grote ondernemingen gebruiken deze functie graag om ongewenste inhoud te blokkeren.
Mail Gateway controleerde in onze test rond de 35.000 mailberichten, waarvan een vijfde deel malware bevatte. De software herkent alle schadelijke programma's zonder problemen. De spamherkenning blijft wat achter: het systeem herkent actuele en nieuwe spam pas betrouwbaar na een vertraging van twee tot vier uur. Die vertragingstermijn is in veel bedrijven onacceptabel, maar tegelijk is het geen uniek probleem voor kaspersky. De in het testlab gelijktijdig geteste Spam Assassin heeft met hetzelfde probleem te kampen.

De genoemde prijs geldt voor bescherming van 10 mailadressen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Filtert virussen uitstekend

  • Elk uur nieuwe virus- en spamupdates

  • Beheer via een webinterface

  • Geen contentfilter

  • Moeite met actuele afbeeldingsspam (niet specifiek voor Kaspersky)

Mail Gateway 5.5 is ook voor kleinere bedrijven interessant, omdat geen dedicated server nodig is. De virusscanner filtert ongewenste berichten betrouwbaar, maar om afbeeldingsspam goed te kunnen filteren moet u een vertraging van twee tot vier uur in acht nemen. Een contentfilter ontbreekt.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten