abonneren

Juke

Er is een nieuwe revolutie aan de gang in muziekland. De CD moest ooit plaatsmaken voor mp3. Nu verdwijnt het digitale geluidsbestand ten gunste van streaming muziek. Spotify was de wegbereider. Inmiddels zijn er veel meer aanbieders. Welke presteert het best?

Deze Duitse aanbieder is eind vorig jaar van start gegaan op de Nederlandse markt. Het aanbod is behoorlijk compleet. Er zitten 18 miljoen tracks in de catalogus. Juke heeft een Windows 8-app, naast apps voor Android, iPad en iPhone. De laatste twee ondersteunen AirPlay. Ook kun je Juke gebruiken op Sonos-apparatuur.

Software voor Windows 7 of Mac OS ontbreekt, maar de website voldoet uitstekend om muziek af te spelen. Je hebt daar alle gebruikelijke mogelijkheden, zoals het aanmaken van afspeellijsten en het markeren van favorieten. De dienst oogt in vergelijking met de concurrentie wat minder gepolijst. Er zijn ook wat minder mogelijkheden. Integratie met sociale netwerken als Facebook is er niet.

Leuk zijn de zogeheten ‘mixtapes’. Dat zijn thematische playlists met namen als ‘Sexy Time Songs’ of ‘Lovesongs voor valentijnsdag’. Er zijn ook afspeellijsten met muziekgenres, zoals dance of rock.

Juke gebruikt Dolby Pulse om muziek te streamen. Dit bestandsformaat is een stuk kleiner dan mp3. Zo moet het dataverkeer binnen de perken blijven. Met name bij gebruik op de smartphone is dat prettig, aangezien data-abonnementen tegenwoordig behoorlijk aan de prijs zijn.

Op de website zelf kun je trouwens kiezen voor streams in een hogere kwaliteit. Het verschil is zeker te horen, maar de standaard geluidskwaliteit is al goed. In die lage kwaliteit verbruikt een gemiddeld muziekstuk slechts 1 MB, terwijl dat bij mp3 al gauw 3 tot 4 MB is. Juke doet op nog een andere manier zijn best om dataverkeer te beperken: nummers die je als favoriet aanmerkt, worden automatisch via wifi gedownload. Dat scheelt weer als je ze later onderweg wilt beluisteren.

Juke kun je de eerste 7 dagen gratis gebruiken. Daarna kost het 9,99 euro per maand. Wie een halfjaarabonnement afsluit is iets goedkoper uit: 58 euro. Er is geen voordelig abonnement om alleen via de desktop te luisteren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Streaming media

Tags: Streaming Audio

Nieuws headlines

Laatste reactie