}
abonneren

Jolicloud

De eerste apparaten met Chrome OS laten nog even op zich wachten, maar het is ondertussen niet stil op de markt van netbooksystemen in de cloud. Jolicloud doet met een heuse app store een gooi naar de koppositie.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Jolicloud, gebaseerd op Linux-distributies Debian en Ubuntu, wil een cloudbesturingssysteem als Chrome OS worden. Installatie vindt plaats met een bootable iso-bestand of met een simpele Windows-installer. We proberen de Nederlandstalige versie van Jolicloud naast Windows 7 te installeren. Helaas kan de Windows-installer de installatie niet afronden, omdat de schijfindeling niet correct wordt opgezet. Wanneer we opstarten vanaf de boot-cd verloopt het proces probleemloos. Ook de hardwareondersteuning is goed geregeld, met zelfs ondersteuning voor gangbare touchscreens.

Wat betreft cloudfunctionaliteit is er niet direct iets op te merken als u Jolicloud opstart. De interface is netjes georganiseerd met een startmenu aan de linkerkant van het scherm en mappen met documenten rechts. In tegenstelling tot Chrome OS zijn er ook lokale applicaties uit te voeren. Zonder internetverbinding is Jolicloud goed te gebruiken. Door het gebruik van Mozilla Prism is het verschil tussen lokale en webapplicaties sowieso amper te merken.

De interface van het systeem is in de nieuwe versie 1.0 veel overzichtelijker dan in de bètaversies. De opnieuw opgebouwde html5-indeling is duidelijk. Uit de nieuwe app store (App Center) kunt u zowel lokale toepassingen als web apps installeren. Door de cloudverbinding hoeft u dat niet op alle Jolicloud-systemen te doen: als u Jolicloud op een ander apparaat gebruikt (ook op een desktop werkt het aardig), worden geïnstalleerde applicaties daar automatisch naartoe gesynchroniseerd. Het universele bestandssysteem zorgt dat zowel lokale bestanden als die op online opslagdiensten redelijk overzichtelijk te beheren zijn.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • niet alleen goed voor netbooks
  • overzichtelijke interface
  • genoeg apps, ook offline
  • slechte vertaling
  • matige Windows-installer
De vertaling van het systeem is helaas halfbakken. Hoewel de installer de optie Nederlands heeft, zijn veel applicaties en ook de functies van Jolicloud zelf in het Engels. Functioneel is Jolicloud echter wel en het nut strekt zich verder uit dan alleen de netbooks waar het voor bedoeld is.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Besturingssystemen

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI