JetClean 1.4

Een pc wordt door de jaren geen steeds trager, omdat hij gaandeweg vol komt te zitten met allerlei onzinprogramma's en -bestanden. Met opschoonsoftware kan je je computer een goede poetsbeurt geven. Welk programma werkt het best?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • 1-klik systeemscan
  • omschakelen naar een ander instellingenprofiel
  • Minpunten
  • veel opties enkel beschikbaar in de betaalde versie

Schoonmaakprogramma JetClean is gemaakt door BlueString. Het programma is in principe gratis te downloaden, maar je kunt voor $ 1,66 per maand een betaalde licentie nemen. JetClean functioneert op ongeveer dezelfde manier als Glary Utilities. De meeste functies zijn georganiseerd rond de 1-klik-systeemscan. Die systeemscan kan je op maat maken door in een vijftal dropdownmenu's schoonmaakacties aan en uit te vinken. Op zichzelf is zo'n 1-klikscan niet zo bijzonder, andere programma's hebben het ook, maar bij JetClean is er bijzondere aandacht naar uitgegaan. Zo kan je de scaninstellingen direct aanpassen in het 1-klik-tabblad (bij Glary is dat niet zo). Ook zijn de scanmogelijkheden wat uitgebreider. Anders dan door Glary worden door JetClean wel diverse browserprogramma's ondersteund.

De mogelijkheden van de gratis versie van JetClean zijn beperkt. Internetoptimalisatie en defragmenteren van je harde schijven is bijvoorbeeld enkel mogelijk binnen de betaalde versie. Daarentegen is het wel weer mogelijk om software te deïnstalleren of programma’s uit te schakelen die worden opgestart bij de start van Windows. Overigens neemt JetClean daardoor wel weinig ruimte in beslag.

Een bijzondere optie is de prestatiebooster. Het is een snelkoppeling naar een ander programma van dezelfde maker, JetBoost. Met dat programma kan je een set instellingen voorprogrammeren en met een druk op de knop je pc klaarmaken voor zware inspanningen. Onnodige achtergrondprogramma's worden dan bijvoorbeeld uitgezet. Zo'n boosteroptie kan handig zijn wanneer je een game wilt spelen die je pc maar nét aankan. Een andere opvallende (maar op zichzelf niet erg nuttige) functie is het maken van een ‘draagbare versie’ van JetClean. Klik onder gereedschappen de optie Draagbare versie aan en klik op Maken en het programma zal worden ingepakt. Het is niet helemaal duidelijk wat je eraan hebt, maar het is mooi dat het kan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: jetclean