abonneren

iPhone 4

Elk jaar kijken Apple-fanaten er weer reikhalzend naar uit: de introductie van de nieuwe iPhone. Dit jaar komt Apple wederom met opvallende verbeteringen en extra zakelijke functionaliteit.

Apple's vierde iPhone is eindelijk gearriveerd, inclusief een opgewaardeerde versie van het besturingssysteem en een opgefrist design van de hardware. Nieuw zijn een scherm met hoge resolutie en video-opnames in hd-formaat (720p). In Nederland wordt de iPhone 4 overigens nog steeds door T-Mobile geleverd.

Huidige iPhone-bezitters zullen vooral aangetrokken zijn tot de hd-videomogelijkheden en de FaceTime-applicatie, om te kunnen videobellen over wifi. Dit laatste werkt overigens alleen als de tegenpartij ook een iPhone 4 heeft. Verder is er weinig veranderd ten opzichte van de vorige iPhone-modellen, ondanks het nieuwe iOS 4-besturingssysteem. De gebruikersinterface is sinds de oer-iPhone nauwelijks aangepast en dat zelfde kan ook gezegd worden voor de meegeleverde applicaties.

Dit is niet per definitie kritiek, maar het geeft wel aan dat eigenaren van een iPhone 3G of 3GS niet meteen naar de winkel hoeven te rennen om hun iPhone te vervangen -- tenzij een contractverlenging nabij is.

Wordt de iPhone 4 uw eerste Apple-smartphone, dan hier een woord van waarschuwing: het apparaat is nauw verbonden met Apple's iTunes-dienst. Dit is (min of meer) het enige mechanisme waarmee u applicaties en muziek kunt aanschaffen, downloaden en installeren. Zo moet de iPhone zelf op een Mac of pc met iTunes aangesloten worden, voordat hij gebruikt kan worden. Het is te verwachten dat vrijwel elke iPhone-koper wel een pc of Mac heeft, maar toch vinden wij deze activatiestap iets te ver gaan.

De iPhone 4 heeft dezelfde geheugencapaciteit als zijn voorganger, 16 GB of 32 GB flashgeheugen. De behuizing is wat kleiner en platter dan zijn voorganger en mist de karakteristieke gebogen achterkant van het vorige model. Apple claimt dat de iPhone 4 de dunste smartphone ter wereld is, met 9,3 mm dikte. Toch voelt de iPhone 4 steviger dan zijn voorgangers. Met 137 gram is hij slechts 2 gram zwaarder en voelt hij comfortabel in uw hand.

Ons testexemplaar heeft een zwarte behuizing, een witte versie is ook beschikbaar. Rondom de behuizing loopt een roestvrij stalen rand die dienst doet als antenne voor de gsm, bluetooth, wifi en gps. Over deze antenne is al veel te doen geweest; zou zouden er problemen met de signaalsterkte zijn als de iPhone 'verkeerd' vastgehouden zou worden. We hebben dit probleem zelf niet kunnen reproduceren, de signaalkwaliteit bij ons model is zowel bij rechts- als linkshandig gebruik prima.

In de stalen rand zitten stevige bedieningsknoppen; volumetoetsen en een mute-schakelaar aan de linkerkant en een aan/uit-knop aan de bovenzijde. Aan de bovenkant zit ook een 3,5mm koptelefoonuitgang en een microfoon voor FaceTime-gesprekken en noise cancellation. Aan de rechterzijde van het toestel vinden we een tray voor de micro-sim, aan de onderkant de gebruikelijke 30-pins dockconnector, de normale microfoon en een speaker. Apple heeft aan de voorzijde van de iPhone 4 een camera ingebouwd. Deze neemt in vga-kwaliteit op en ondersteunt FaceTime-gesprekken. De camera aan de achterzijde is uitgerust met een 5-megapixel sensor en led-flitser voor binnenopnames.

Een belangrijke verbetering van de iPhone 4 is het zogenaamde Retina Display. Dit scherm is even groot als voorheen (3,5 inch), maar heeft een resolutie die dubbel zo hoog is (960 x 640). Hiermee komt het scherm op een pixeldichtheid van 326 ppi uit, ongekend scherp voor het smartphonesegment. De hogere resolutie pakt vooral goed uit bij het gebruik van FaceTime, dat zowel uw eigen gezicht als dat van de tegenpartij laat zien, of in de iBooks-applicatie, waar het hogere aantal pixels voor een scherpere weergave van tekst zorgt.

FaceTime is overigens verrassend eenvoudig te gebruiken. Bel iemand op de normale manier en tik vervolgens het FaceTime-icoontje aan in het menu. De tegenpartij krijgt een uitnodiging die hij kan accepteren of afwijzen. In onze test duurt het opzetten van een verbinding enkele seconden. Dat is langer dan verwacht, waardoor we aanvankelijk het idee hebben dat de functie niet goed werkt. Eenmaal aan de gang laat FaceTime uw eigen gezicht en dat van uw gesprekspartner zien. Een tik op een onscreen knop schakelt over naar de camera aan de achterzijde, zodat uw gesprekspartner uw omgeving kan zien. De kwaliteit van de videobeelden is erg hoog.

Een nadeel van FaceTime is dat het alleen werkt met andere iPhone 4-smartphones en alleen via het wifi-netwerk, niet via 3G. Om dit in perspectief te zetten, Skype kan al lang videobellen over 3G en kan dit tussen verschillende handsets, pc's en Mac-computers.

Volgens Apple is FaceTime opgebouwd rondom standaard protocollen, zoals SIP (session initiation protocol) en de h.264 video- en aac-audiocodecs. Er is dus geen reden dat FaceTime niet met andere clients zou kunnen werken.

Hd-videoopname is een andere feature van de iPhone 4. De smartphone kan clips in 720p (1280 x 720) opnemen. De videokwaliteit is respectabel, hoewel foto's die we met dezelfde camera maken wat aan de korrelige kant zijn, als we ze op groot scherm bekijken. De camera-applicatie biedt eenvoudige videobewerkingsmogelijkheden, zodat u uw clipje kunt inkorten. Video's kunnen via e-mail of mms verstuurd worden, of geüpload worden naar YouTube. Geavanceerdere videobewerking is mogelijk met iMovie, dat voor € 3,49 in de App Store verkrijgbaar is. Hiermee kunt u selecties uit uw clips kopiëren en plakken tussen verschillende tijdlijnen, een soundtrack toevoegen en uit een aantal scenetransities kiezen.

Andere nieuwe mogelijkheden van het iOS 4-platform zijn multitasking, dat overigens alleen werkt met applicaties die hier specifiek voor gecompileerd zijn en zelfs dan alleen bepaalde functionaliteit in de achtergrond mogen draaien, zoals audioweergaven. Om te schakelen tussen applicaties drukt u snel tweemaal de home-toets in. U krijgt dan een lijst van recentelijk geopende applicaties te zien, die u van daar uit kunt openen. Een andere mogelijkheid van iOS 4 zijn folders. Hiermee kunt u verschillende applicaties groeperen tot één enkel icoontje op het hoofdscherm.

We zijn verrast over het gebrek aan sociale netwerktools op een smartphone die moet concurreren met het Android-platform. Voor alle sociale netwerksites zijn inmiddels verscheidene applicaties te downloaden in de App Store, maar het is eigenlijk niet meer van deze tijd dat Twitter en Facebook niet standaard meegeleverd worden.

Zakelijke gebruikers hebben reden tot juichen. E-mailberichten en attachments kunnen beveiligd worden op basis van het wachtwoord van de iPhone en in-house applicaties kunnen eenvoudig vanaf een webserver worden ingeladen; het intypen van een url volstaat. Ook is iOS 4 voorzien van nieuwe beheer-api's, zodat de iPhone 4 beter over-the-air beheerd kan worden. De iPhone kan nu tevens attachments in het Word-, Excel-, PowerPoint-, pdf- en Apple's eigen iWork-formaat weergeven.

Qua specificaties onderscheidt de iPhone 4 zich niet heel erg van andere high-end smartphones: 3g/hsdpa, 802.11 b/g/n wifi, bluetooth, quadband gsm, gps en locatiegebaseerde diensten zijn allemaal aanwezig. Wel vernieuwend is de drie-assige gyroscoop, die naast de accelerometer en het kompas gebruikt kan worden. Deze maakt het mogelijk de bewegingen van de iPhone 4 nog nauwkeuriger te volgen.

Uiteraard heeft Apple de accu nog steeds verankerd in het apparaat. Gebruikers kunnen de accu dus niet zelf vervangen. Volgens Apple gaat de accu in de iPhone 4 ongeveer 14 uur mee (spraak). De standbytijd is 300 uur, internetten over 3G kan zes uur lang en via wifi tien uur. Dit komt overeen met onze ervaringen, waarin we de iPhone elke nacht opladen na intensief gebruik.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prettige gebruikersinterface
  • videobellen met FaceTime
  • Retina Display
  • FaceTime werkt alleen tussen iPhone 4s
  • niet-verwisselbare accu
Wat ons betreft is de iPhone 4 geen grote stap vooruit ten opzichte van de iPhone 3GS, afgezien van wat nieuwe features als FaceTime en hd-videoopname. Dat betekent echter niet dat de iPhone 4 geen begerenswaardige smartphone is. Apple heeft smartphones naar het grote publiek weten te brengen door een eenvoudige bediening. Dit is nog steeds het geval, getuige de probleemvrije werking van FaceTime. Wel is duidelijk dat high-end Android-toestellen de iPhone steeds dichter genaderd zijn. Smartphones als de HTC Desire en Samsung Galaxy S zijn regelrechte concurrenten als het op mogelijkheden en bedieningsgemak aankomt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: