Of er in Nederland ook lange rijen voor de T-Mobile-filialen staan, zal vandaag blijken. Maar feit is wel dat geen enkele telefoonfabrikant zoveel verwachtingen creëert als Apple. Dit jaar krijgt de iPhone 3G een upgrade; het resultaat heet de iPhone 3GS.

Of er in Nederland ook lange rijen voor de T-Mobile-filialen staan, zal vandaag blijken. Maar feit is wel dat geen enkele telefoonfabrikant zoveel verwachtingen creëert als Apple. Dit jaar krijgt de iPhone 3G een upgrade; het resultaat heet de iPhone 3GS.

Laat er geen misverstand over bestaan: de S in de productnaam staat voor ‘speed’, want de nieuwe iPhone is een stuk sneller. Gemiddeld zo’n tweemaal zo snel, aldus Apple, al ligt het ook aan de toepassing. Dat is ook meteen de meest drastische wijziging ten opzichte van de iPhone 3G; beide toestellen lijken namelijk uiterlijk als twee druppels water op elkaar. De 412 MHz-processor is echter vervangen door een krachtigere 600 MHz-processor en het interne geheugen is van 128 MB naar 256 MB opgekrikt. Dat leidt bij de normale applicaties al tot een flinke verbetering, maar de échte snelheidswinst zit hem in grafisch intensieve games. De nieuwe hardware is namelijk OpenGL|3D-compatibel, waardoor 3d-berekeningen véél sneller gaan.

iPhone-fanaten hadden hooggespannen verwachtingen van de iPhone 3GS. Apple heeft ze niet allemaal waar kunnen maken; zo mist er nog steeds een flitser, komt er geen zakelijk model met fysiek toetsenbord en een tweede camera voor videobellen is in geen velden of wegen te bekennen. Jammer, maar toch heeft Apple een aantal prettige verbeteringen aangebracht. De nieuwe camerasensor springt daarbij het meest in het oog: de matige 2-megapixel sensor van de iPhone 3G is nu vervangen door een 3-megapixel sensor. Dat lijkt weinig, maar in de praktijk blijkt deze prima foto’s te schieten, mede dankzij autofocus en automatische witbalans en helderheid. De focus is ook handmatig in te stellen door op het scherm het onderwerp aan te raken. De nieuwe beeldsensor maakt het ook mogelijk te filmen met de iPhone, een functie waar veel mensen met smart op zitten te wachten. Apple heeft sowieso goed nagedacht over de camcorderfunctie, want het is meteen mogelijk clips in te korten en zelfs te uploaden naar YouTube.

De andere veelbesproken vernieuwing is het ingebouwde kompas, of magnetometer zoals hij officieel heet. Op dit moment is het nut nog beperkt, al kunt u in Google Maps meteen zien welke kant u op moet lopen. Voor toekomstige applicaties lijkt het kompas echter veelbelovend: navigatieapplicaties werken nauwkeuriger en augmented reality, waarbij de iPhone informatie geeft over gebouwen of voorwerpen in beeld, komt een stap dichterbij.

Ook helemaal nieuw is Voice Search, dat volgens Apple te rekenintensief was om naar de iPhone 3G te brengen. Het is mogelijk om de iPhone 3GS geheel via spraak te bedienen, waarbij niet alleen telefooncommando’s ondersteund worden, maar ook de iPod-functionaliteit aangestuurd kan worden. Hoewel de spraakherkenning niet helemaal vlekkeloos werkt, ondersteunt de iPhone maar liefst 21 talen, waaronder Nederlands.

De andere verbeteringen zijn kleiner, zoals de ingebouwde dictafoon en het oleofobe (vetafstotende) scherm dat minder gevoelig moet zijn voor vingervlekken. Leuk, maar het merendeel van de iPhone-bezitters kiest toch voor een screenprotector (wij raden dit ook ten zeerste aan). Ook is de capaciteit toegenomen; naast de 16 GB iPhone 3GS is er ook een 32 GB iPhone 3GS beschikbaar.

In de praktijk is de overstap van de iPhone 3G naar de 3GS geen grote. De interface voelt wat vlotter aan, applicaties openen iets sneller en vooral Safari laadt zijn pagina’s sneller in, maar het ‘wow’-gevoel van de eerste iPhone blijft uit. Het is vooral de camera die indruk weet te maken; voorheen hoefde u echt niet te proberen onder slechte lichtomstandigheden een goede foto te maken, de nieuwe sensor blijkt een sprong vooruit. Dat de iPhone 3GS nu ook onderwerpen op zo’n 10 centimeter afstand scherp kan fotograferen, is uiterst handig voor applicaties die vertrouwen op barcodes en tekst – het oude model produceerde nauwelijks bruikbare resultaten.

Wie al een iPhone 3G heeft, hoeft in ieder geval niet meteen over te stappen. Daarvoor verschilt het nieuwe model te weinig, of u moet intensief gebruik maken van de ingebouwde camera. Dankzij firmware 3.0 zijn de meeste verbeteringen van het iPhone OS ook op de iPhone 3G beschikbaar. De iPhone 3GS lijkt daarmee vooral interessant voor wie nog geen iPhone heeft en al overwoog er een aan te schaffen, of iPhone-bezitters die hun binnenkort hun contract gaan verlengen en het nieuwe model hierbij voor weinig geld kunnen aanschaffen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • 3-megapixel camera met autofocus

  • video-opname

  • snellere hardware

  • spraakbesturing

  • geen ingebouwde flits

  • nut kompas vooralsnog beperkt

  • alleen in combinatie met T-Mobile-abonnement

De iPhone 3GS is niet de enorme sprong voorwaarts waar veel Apple-fanaten op gehoopt hadden. Daarvoor missen er nog een aantal zaken, zoals een flitser of een tweede camera. Maar dat Apple goed nagedacht heeft over de zwakke punten van de 3G en deze in het nieuwe model opgelost heeft, lijdt geen twijfel. Wie nog geen iPhone heeft kan het nieuwe model gerust aanschaffen, al is het maar om de verbeterde camera en de enorme catalogus aan App Store-applicaties waar Apple mee schermt. Nu is het wachten op de concurrentie; wat gaan Palm en HTC in Nederland doen?Besturingssysteemeigen besturingssysteemSchermgrootte (inch)3.5Schermresolutie480 x 320Intern geheugen (MB)32768Uitbreidbaar geheugen-
Netwerken (GSM)quadbandNetwerken (draadloos)802.11 b/g/n
Bluetooth 2.0+EDR
GPRS
UMTS
HSDPA
Camera-resolutie (megapixel)3Aanraakgevoelig schermjaQwerty-toetsenbordneeGPS-receiverjaBatterijduur spraak (uren)5Batterijduur standby (dagen)15ProcessorARM Cortex A8 (600 MHz)Afmetingen115 x 61 x 11,6 mmGewicht (grammen)135

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten