iPhone 3G

Op 11 juli start de verkoop van de Apple iPhone 3G in 22 landen. Voor het eerst zal de iPhone ook officieel in Nederland en België verkrijgbaar zijn.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten
De Nederlanders zijn daarbij het beste af: weliswaar moeten zij een verplicht abonnement afsluiten, maar het toestel is gesubsidieerd en de speciale iPhone-abonnementen die T-Mobile aanbiedt zijn iets gunstiger, met bijvoorbeeld onbeperkt internet. De Belgen kunnen via Mobistar wel een iPhone-abonnement afsluiten maar betalen de volle prijs voor het toestel: tussen €525 en €615.

Uitvoering

Er zijn drie varianten van de iPhone 3G: een zwart toestel met 8 of 16GB opslagruimte en een wit toestel dat alleen verkrijgbaar is met 16GB opslagruimte. De voorzijde van de iPhone 3G is nauwelijks van de eerste generatie iPhone te onderscheiden: dezelfde kwaliteit krasbestendig glas, dezelfde thuisknop onder het scherm waarmee u altijd weer teruggaat naar het startscherm en dezelfde plaatsing van knoppen, poorten en speakers. De knoppen zijn van metaal, terwijl de achterzijde van het toestel van hoogglans kunststof is gemaakt en door de afgeronde vorm beter in de hand ligt dan het voorgaande model. De eerste indruk van de iPhone 3G vanuit oogpunt van duurzaamheid en design is goed: Apple heeft weliswaar op materiaal bespaard maar het toestel maakt geen goedkope indruk en heeft geen last van rammelende knoppen of onderdelen die onderhevig zullen zijn aan slijtage.

Mobiel internet

De meeste verbeteringen van de iPhone 3G vinden we echter binnenin: zoals de naam al aangeeft ondersteunt de nieuwe iPhone 3G-technologie, wat in de praktijk neerkomt op HSDPA categorie 6, met een maximale downloadsnelheid van 3,6 Mbps. In Nederland zult u die snelheid niet halen, want de abonnementen van T-Mobile zijn beperkt tot 2 Mbps, weliswaar met onbeperkte datalimiet. Mobiel internet is daarmee aanmerkelijk sneller wanneer u vaak grote websites met veel afbeeldingen ophaalt of graag YouTube-video's kijkt op plaatsen waar geen Wi-Fi-toegang is. Als binnenkort de speciale iPhone-versie van Uitzending Gemist beschikbaar komt u als Nederlandse gebruiker nog meer aan uw trekken. Het ophalen van de (niet-mobiel geoptimaliseerde) website PCMweb.nl duurt op de iPhone 3G 18 seconden en op de eerste generatie iPhone (met T-Mobile Pocket Internet Totaal) ruim een minuut. Wilt u echter alleen maar door websites met veel tekst of mobiele versies van websites bladeren, dan is het snelheidsverschil met GPRS nauwelijks merkbaar. Het maken van een verbinding met de website neemt dan de meeste tijd in beslag.

Locatiebepaling met GPS

Een tweede belangrijke verbetering is het feit dat er een GPS-ontvanger in de iPhone is ingebouwd. U kunt er op dit moment nog niet zoveel mee: Google Maps kan uw positie op de kaart tonen en volgt bij beweging uw positie op de kaart. U kunt routes van A naar B laten uitrekenen die als een paarse lijn op de kaart verschijnen, maar echte routenavigatie is nog niet mogelijk. U moet zelf in de gaten houden of het blauw pulserende stipje dat uw locatie aangeeft, op de routelijn blijft en in de juiste richting beweegt. Het wachten is op echte navigatiesoftware en locatieafhankelijke diensten waarmee de GPS-ontvanger z'n nut goed bewijst. Vergeleken met toestellen die ook voorzien zijn van GPS, zoals de HTC Touch Diamond, valt op dat de signaalontvangst van de iPhone aanmerkelijk slechter is. Binnenshuis kan de iPhone uw locatie niet nauwkeurig bepalen: er verschijnt een cirkel ter grootte van het centrum van Amsterdam op het scherm. Alleen buitenshuis met voldoende vrij zicht is de locatiebepaling echt nauwkeurig: tot op zo'n 10 meter. Omdat de kaarten van Google Maps online staan bent u afhankelijk van een internetverbinding.

Nieuwe software

De iPhone 3G wordt geleverd met firmware 2.0, die bezitters van een vorige generatie iPhone ook op hun toestel kunnen installeren. Daarmee komen nieuwe functies zoals Exchange-ondersteuning ook voor de oudgedienden beschikbaar. In de nieuwe firmware zijn de standaard meegeleverde applicaties iets aangepast: zo is het mogelijk om foto's van websites lokaal op te slaan en kunt u gemaakte foto's voorzien van geotagging. De Safari-browser toont websites zoals u ze ook op de desktop gewend bent en waarmee u met een vingertik kunt inzoomen op een bepaald gedeelte. Alle bediening vindt bij de iPhone plaats via het beeldscherm en daar is de software goed op aangepast. Voor het invoeren van tekst gebruikt u het schermtoetsenbordje dat met intelligente correctiefuncties ervoor zorgt dat u minder snel typefouten maakt. Bij het intikken van woorden die niet in de Nederlandse woordenlijst staan verschijnt er een woordsuggestie die u desgewenst kunt accepteren. En bij het intikken van de letters COMPU wordt het aanraakgebied van de letter T onzichtbaar vergroot zodat u meer kans hebt de meest logische vervolgletter te raken. De hoeveelheid beschikbare software voor de iPhone zal met de introductie van de App Store op 11 juli nog verder toenemen. Daarmee kunt u via iTunes (op de pc) of via de App Store-applicatie (op de iPhone) extra software installeren. Er is keuze uit honderden applicaties, van games en fitnessapplicaties tot applicaties waarmee u gemakkelijk uw geparkeerde auto kunt terugvinden.

Zakelijk gebruik

De derde belangrijke functie van de iPhone 3G is de ondersteuning van Exchange. Via Exchange ActiveSync is het mogelijk om push e-mail, contacten en afspraken te ontvangen. Dit werkte zoals beloofd: het instellen van een (hosted) Exchange-account duurde niet meer dan een minuut, waarna de gegevens van de Exchange-server kwamen binnenstromen. Een vergaderverzoek van een collega komt al na een paar seconden binnen en afspraken die u op de iPhone hebt toegevoegd verschijnen binnen een paar seconden ook in Microsoft Outlook. Wie geen toegang tot een Exchange-server heeft maar wel realtime gegevens op de iPhone wil ontvangen kan voor €79 het pakket MobileMe kopen, die dezelfde functionaliteit biedt.

Batterij

Draadloze technologieën zoals 3G, GPS, Bluetooth en Wi-Fi gebruiken energie en het continu ophalen van e-mail is eveneens een aanslag op de batterijduur. Bij normaal, niet te intensief gebruik haalt u het einde van de werkdag maar bent u iemand die veel en vaak belt dan zult u vanwege de niet-verwisselbare batterij van de iPhone een extra lader op zak moeten steken. Belt u veel vanuit de auto dan zijn er inmiddels uitstekende oplossingen waarmee u de iPhone handsfree kunt gebruiken en tegelijk het toestel kunt opladen. De echte mobiele nomade die altijd onderweg is heeft echter wel een probleem: als u sommige draadloze functies niet uitschakelt haalt uw iPhone-batterij het einde van de dag niet. Het uitschakelen van 3G heeft het meeste effect, maar de optie zit nogal diep weggeborgen in het menu en 3G was nou net één van de belangrijkste redenen om het toestel te kopen.

Kopen

De iPhone 3G is vanaf 11 juli in Nederland te koop via T-Mobile (shops en online), via de Apple Resellers, Mediamarkt, Saturn, The Phone House en Belcompany. U bent bij aanschaf verplicht om een tweejarig abonnement af te sluiten (vanaf €30) en betaalt daarnaast voor het toestel zelf (vanaf €1). De iPhone heeft de reputatie een duur toestel te zijn, maar de prijs valt erg mee in vergelijking met gangbare smartphones: een populair toestel zoals de HTC Touch Diamond kost ook ruim €500 als los toestel. De iPhone heeft daarbij als pluspunt dat het toestel langer z'n waarde houdt en niet snel door Apple zal worden vervangen door alwéér een nieuw model. Bent u er na een jaar op uitgekeken dan kunt u bij T-Mobile de simlock laten verwijderen (na 12 maanden is dat gratis) zodat u het toestel tweedehands kunt doorverkopen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Geniale bediening
  • Toestel houdt lange tijd zijn waarde
  • Veel mogelijkheden
  • Onbeperkt internet
  • Batterij vergt aangepast gedrag
  • GPS-functie biedt nog weinig mogelijkheden
  • Verplicht abonnement bij één aanbieder
Als u al lange tijd op de officiële versie van de iPhone zat te wachten of het hacken van de eerste generatie niet zag zitten, maakt u met de iPhone 3G een prima keuze. Het toestel is mooi en robuust uitgevoerd, houdt langer z'n waarde dan andere toestellen en maakt mobiele toepassingen veel toegankelijker van de doorsnee smartphone. Dankzij firmware 2.0 met Exchange- en VPN-ondersteuning is de iPhone geschikt voor zakelijke gebruikers. Maar of u de iPhone nu zakelijk of privé gaat gebruiken: u zult versteld staan van de eenvoudige bediening en de manier waarop over details is nagedacht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: