abonneren

iLife '11

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Apples pakket voor het maken en bewerken van foto's, films en muziek heeft na twee jaar een upgrade gekregen. Met nieuwe versies van iPhoto, iMovie en GarageBand kunt u zich creatief uitleven.

De fans moesten er lang op wachten, maar na twee jaar introduceert Apple dan eindelijk een nieuwe versie van iLife. Het pakket bevat updates van de populaire programma's iPhoto, iMovie en GarageBand. Ook iDVD en iWeb zitten in de suite, maar deze hebben geen update gekregen ten opzichte van iLife '09.

Wilt u iLife '11 gebruiken, dan hebt u een Intel-Mac nodig met Mac OSX versie 10.6.3 of hoger. Een waarschuwing vooraf: bij sommige gebruikers verdween de fotobibliotheek toen zij iPhoto '11 de eerste keer startten. Het is dan ook dringend aan te raden direct na installatie een update uit te voeren. Dit doet u door in het Apple-menu de optie Software-update te kiezen. Installeer vervolgens de update iPhoto 9.1. Deze maakt het programma voor veel gebruikers ook sneller.

iPhoto

Waarschijnlijk het meest gebruikte onderdeel uit de iLife-suite is iPhoto, voor het ordenen, bewerken en tonen van foto's. iPhoto oogt ook in de nieuwe versie vertrouwd en intuïtief, zelfs voor gebruikers die het programma voor het eerst zien.

De veranderingen in de gebruikersinterface zitten in de details. Zo wordt informatie over de geselecteerde foto of gebeurtenis in een nieuw vormgegeven kolom weergegeven en ziet u, wanneer u een foto selecteert, onder in beeld een strip met de foto's uit de gebeurtenis. De opties voor het bewerken van foto's verschijnen in een kolom aan de rechterkant. Nieuw is dat de foto's in schermvullende weergave niet alleen te bekijken zijn, maar ook volledig te bewerken. Schakelt u naar een ander programma, dan moet u de schermvullende weergave helaas opnieuw activeren. Het aantal diavoorstellingen is uitgebreid. Standaard worden de presentaties met muziek weergegeven, al is die natuurlijk direct uit te schakelen. Wel het vermelden waard is de mooie diavoorstelling Plaatsen, waarin u via een landkaart een fotoreis maakt. De locatie-informatie moet dan wel aan de foto's toegevoegd zijn.

De integratie met Facebook was in de vorige versie al voorzichtig ingezet. Nu kunt u niet alleen foto's naar het sociale netwerk uploaden, maar ook complete albums. Ook het bekijken van uw eigen albums en die van Facebook-vrienden kan binnen het programma. Erg mooi is dat de gezichtsherkenning in iPhoto en Facebook met elkaar overweg kunnen.

Enkele andere leuke opties zijn de mogelijkheid foto's direct vanuit iPhoto te mailen, mét een van de gedefinieerde sjablonen, of u dat nu leuk vindt of niet. Maakt u regelmatig fysieke kaarten of fotoboeken, dan is het goed om te weten dat het aantal fotoboeken en kaarten is uitgebreid.

iMovie

Met trots kondigt Apple aan dat het in iTunes nu ook mogelijk is uw eigen filmtrailers te maken. Of u uw visite nu lekker gaat maken met een gelikte preview van uw vakantievideo, is natuurlijk de vraag. Toch is het erg leuk om zelf een trailer te maken met het gereedschap in iMovie '11. Het is een kwestie van een thema kiezen en de naam en 'acteurs' van de film invullen en uw favoriete shots in het storyboard invullen, waarbij het programma u kan helpen. Er zijn vijftien thema's, elk met z'n eigen muziek. De vraag is natuurlijk of het na vijftien keer nog leuk is om een toch wel redelijk voorgebakken trailer te bekijken.

Ook als u geen trailers wilt maken, zijn er gelukkig genoeg verbeteringen. Zo is het invoegen en bewerken van geluid een stuk eenvoudiger geworden. Er wordt nu gewerkt met visuele waveforms, gesneden koek voor gebruikers van GarageBand. Ook zijn er geluidseffecten om de soundtrack nog wat te verlevendigen.

Over effecten gesproken: wilt u een doelpunt of een stunt in slow motion laten zien of een actiefragment benadrukken, dan moet u verschillende effecten toepassen. Aangezien dat doorgaans erg ingewikkeld is, is de mogelijkheid met één klik deze effecten toe te passen erg welkom. Om filmpjes als een tv-uitzending weer te geven, zijn de thema's Sport en Nieuws toegevoegd. Net als voor de trailers geldt ook hier dat er veel vastligt en het aantal aanpassingsmogelijkheden beperkt is. De thema's maken indruk, maar de vraag is hoe lang.

De gezichtsherkenning die in de vorige versie van iPhoto werd geïntroduceerd, wordt nu in beperkte mate ook gebruikt in iMovie. Personen worden niet herkend, maar er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende shots met personen (bijvoorbeeld groepsshots en close-ups). Dit komt van pas als u shots wilt rangschikken in de film of in uw trailer.

GarageBand

Voor amateurmuzikanten biedt GarageBand al vanaf de eerste versie leuke mogelijkheden om muziek op te nemen en te verfraaien. De nieuwe versie bevat een aantal handige extra's, zoals Flex Time.

Of u nu uw eigen eenmansband vormt en een muziekstuk op verschillende sporen opneemt of met een band opnames maakt, als muzikant herkent u de frustratie dat de sporen soms nét niet synchroon lopen, waardoor er een onritmisch geheel ontstaat. Met de functies Flex Time en Groove Matching is dit probleem te verhelpen. Flex Time biedt vooral uitkomst als één instrument niet goed in de pas loopt. U corrigeert dit door de bijbehorende geluidsgolven uit te rekken of in te duwen. Wilt u er zeker van zijn dat u met de hele band in de maat speelt, dan komt Groove Matching om de hoek kijken. Hiermee wordt de timing aangepast aan een van de bandleden, bijvoorbeeld de drummer. U kunt ook meespelen met een van de ingebouwde drumkits. Grappig is dat het programma kleine onvolkomenheden in het ritme laat zitten, zodat u niet bang hoeft te zijn dat het eindresultaat te klinisch klinkt.

Speelt u gitaar, dan kunt u uw voordeel doen met zeven nieuwe virtuele versterkers en vijf nieuwe pedalen. Bovendien zijn er verbeteringen in de gitaar- en pianolessen, die in de vorige versie van GarageBand werden geïntroduceerd. Het ging om enkele introductielessen en betaalde lessen van beroemde artiesten. In de nieuwe versie is het serieuzer aangepakt en kunt u gitaarlessen volgen in de categorieën basis, rock en blues. Aspirant-pianisten kunnen kiezen uit basis, pop en klassiek. Deze lessen zijn gratis te downloaden. Wilt u door Sting of Norah Jones worden bijgespijkerd, dan moet u daarvoor betalen. Elke les eindigt met een meespeeloefening, waarbij u met de docent mee moet spelen. Daarbij wordt nauwkeurig in de gaten gehouden of u noten mist of verkeerd speelt en of u wel in de maat speelt. Gelukkig is het tempo van de mee te spelen stukken aan te passen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • iPhoto werkt nu handiger
  • leuke trailer in iMovie
  • beperkte upgrade
Is de relatief kleine upgrade van iLife het geld waard? Dat hangt er helemaal van af of u prijs stelt op nieuwe functies als integratie met Facebook (iPhoto), trailers en effecten (iMovie) of correcties voor het uit de maat spelen (GarageBand). Mocht u slechts een of twee programma's gebruiken en € 49 voor het pakket te veel vinden: binnenkort wordt de Mac App Store geopend. De losse iLife-applicaties zullen daarin te koop zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: