}
abonneren

iLife 06

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De multimediasoftwarebundel voor Mac-gebruikers iLife 06 bevat naast iMovie HD, iDVD, iTunes, iPhoto en Garageband ook een nieuwe toepassing: iWeb.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het fotoprogramma iPhoto had tot nu toe moeite met grote hoeveelheden foto's. Naarmate de fotocollectie groeide, werd het programma trager. In de nieuwe versie is dat opgelost: de software is sneller en kan meer foto's bevatten: tot 250.000 stuks. Ook nieuw zijn de bewerkingsmogelijkheden, waarbij met een muisklik foto-effecten (bijvoorbeeld sepia) of verbeteringen (bijvoorbeeld helderheid) kunnen worden toegepast. Alleen het rode-ogen-gereedschap vonden we nog iets te grof. Een geheel nieuwe mogelijkheid is photocasting, dat helaas alleen beschikbaar is voor mensen met een .Mac-account. Photocasting houdt in dat gebruikers een online fotoalbum kunnen uploaden, waarop anderen zich kunnen abonneren. De abonnees krijgen een seintje zodra er nieuwe foto's zijn toegevoegd.

Garageband

Garageband was tot nu toe vooral een toepassing voor muzikanten en mensen die aan audiobewerking doen. In de nieuwe versie ligt de focus veel meer op podcasts: bij het opstarten van het programma kan een podcastsjabloon worden gekozen, waarbij het programma alvast vijf sporen aanmaakt: een podcastspoor, een mannelijke en vrouwelijke stem, een jingle-spoor en een radio-spoor. De bedoeling van het laatste was ons aanvankelijk niet helemaal duidelijk, maar het blijkt te zijn bedoeld voor het toevoegen van geluidseffecten vanaf het Musical Typing-keyboard of een midi-keyboard. Een handige eigenschap bij het uitzenden is dat de achtergrondmuziek of jingles automatisch kunnen worden gedempt zodra u begint met het inspreken van tekst. Voor elk interview of audiofragment kunt u een apart spoor aanmaken, zodat u de fragmenten gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunt verschuiven. Bent u klaar, dan kunt u uw podcast exporteren naar iTunes of iWeb. Een nadeel is dat het samenvoegen van de tracks en het converteren naar m4a-formaat behoorlijk wat tijd in beslag neemt; bij een podcast van een uur moet u zeker een halfuur wachten tot uw podcast klaar is om te publiceren. Het m4a-formaat heeft als voordeel dat u bladwijzers in audiobestanden kunt zetten, maar is alleen geschikt voor iPod- en iTunes-gebruikers.
Wilt u dat uw podcast ook door bezitters van andere mp3-spelers kan worden beluisterd, dan zult u deze handmatig (bijvoorbeeld in iTunes) naar mp3-formaat moeten omzetten. Garageband maakt het makkelijk om hoofdstukken en verschillende afbeeldingen toe te voegen aan podcasts, maar deze extra's gaan bij conversie naar mp3-formaat verloren. De hoeveelheid meegeleverde jingles en geluidseffecten is indrukwekkend en bijna elke jingle is beschikbaar in een korte, middellange en lange variant. Voor wie nog meer wil, heeft Apple een nieuw Jampack uitgebracht: World Music.

iWeb

De nieuwe applicatie iWeb is een hulpmiddel om eenvoudig websites te maken die er toch heel professioneel uitzien. Kennis van html is niet nodig en dankzij de integratie met andere iLife-appicaties voegt u net zo makkelijk een podcast of video toe als een tekst of een foto. Het programma bevat zes standaardsjablonen in wit of zwart. De al aanwezige Latijnse opvulteksten vervangt u door uw eigen tekst en klaar is uw website. Beschikt u over een .Mac-account, dan kunt u de website met een muisklik publiceren. Publiceren op een eigen webserver kan ook, maar kost iets meer moeite: u moet eerst de bestanden opslaan in een map en vervolgens met een apart ftp-programma (bijvoorbeeld Transmit) uploaden naar uw webruimte. Het is jammer dat Apple niet de moeite heeft genomen om een simpele ftp-client toe te voegen aan iWeb.

iMovie en iDVD

iMovie HD is, zoals de naam al aangeeft, geschikt voor high definition video. Het programma bevat een aantal filmsjablonen met animaties, waarmee met weinig moeite een leuke vakantievideo kan worden gemaakt.
Ook bevat iMovie nieuwe audiotools en de mogelijkheid om videopodcasts te maken. iDVD is voor het eerst geschikt voor dvd-branders van derde partijen. Verder zijn widescreenmenu's en de functie Magic DVD toegevoegd, om snel een dvd samen te stellen en te branden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede integratie van componenten.
  • Veel functionaliteit voor een redelijke prijs.
  • Kleine ongemakken voor wie geen .Mac-account heeft.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI