abonneren

HWMonitor

Hardwaremonitoringtools kunnen erg handig zijn bij het oplossen van problemen met je computer. Het is immers belangrijk om de grenzen van je systeem te kennen, wil je het optimaal laten werken. We hebben vier tools voor je bekeken die dit kunnen.

HWMonitor is een relatief eenvoudig programma en laat het ons geen instellingen aanpassen. Het is echt alleen een controleprogramma om alle temperaturen in te zien, van zowel de cpu, de gpu als van het moederbord. Er worden minimale en maximale waarden weergegeven van elke sensor en op basis daarvan wordt een schatting weergegeven die in te zien is onder Value, maar wat die minimale en maximale waarden precies zijn, is onduidelijk.

HWMonitor gebruikt tijdens het draaien weinig systeembronnen. Slechts 3 MB geheugen wordt gebruikt en het programma vereist ook weinig processorkracht. Verder geeft het ook voltages weer en, indien aanwezig, gegevens over de accu. Afhankelijk van je de hardware en of die ondersteund wordt, geeft HWMonitor al dan niet veel of weinig informatie weer. Op de website van de fabrikant is de lijst van ondersteunde hardware in te zien.

Het is jammer dat HWMonitor zo weinig kan. Zo zou het bijvoorbeeld fijn zijn om een waarschuwing te krijgen als de temperatuur te hoog wordt, was een gadget op Windows 7 en Vista handig geweest en zouden we het prettig vinden als de temperatuur in het systeemvak zou worden weergegeven. Echter, deze extra functies betekenen ook weer meer systeembelasting. Overigens is er wel een professionele versie van deze tool beschikbaar. Voor € 20 kan je op afstand je hardware in de gaten houden, een grafiek maken, krijg je een verbeterde interface met de mogelijkheid om labels aan te passen en (dan wél) info weer te geven in het systeemvak en controle over de ventilatorsnelheid.

Overigens is er ook een opensourceprogramma beschikbaar: Open Hardware Monitor. Het is onduidelijk wat de relatie precies is tussen HWMonitor en Open Hardware Monitor, maar de overeenkomsten zijn opvallend. Vooral omdat Open Hardware Monitor alle betaalde functies van HWMonitor gratis aanbiedt en via Mono ook werkt op Linux.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: hwmonitor