abonneren

Huawei Ascend P1

Huawei onbekend? Ja, maar tegelijkertijd is het een van de grootste telecombedrijven ter wereld. De Chinees wil de Nederlandse markt bestormen en begint het offensief met de Ascend P1.

Het hoekige design van deze smartphone is op en top Aziatisch – daar moet je van houden. De voorzijde van de P1 wordt bijna geheel in beslag genomen door het 4,3 inch grote scherm, aan de onderzijde zien we drie permanente touchknoppen. Een beetje overbodig in Android 4.0, maar een minpunt is het nu ook weer niet. Naast de gebruikelijke toetsen is er plek voor een micro-sd-kaart en een (normale) simkaart. De behuizing is uit één stuk plastic vervaardigd; de accu kan dus niet verwijderd worden. De Ascend P1 voelt solide aan en de achterzijde ligt goed in de hand.
De Huawei Ascend P1 heeft een dualcoreprocessor van Texas Instruments met een snelheid van 1,5 GHz. Zet je het toestel voor het eerst aan, dan word je overvallen door de felle kleuren van het 4,3 inch super amoled-scherm met een resolutie van 540x960 pixels. De pixeldensiteit bedraagt 256 ppi, waarmee het scherm op gelijke voet staat met bijvoorbeeld de HTC One S. Mocht je de telefoon laten vallen, dan is er niet meteen nood aan de man. De Huawei Acend P1 heeft Gorilla Glass, waardoor krassen en barsten in je display niet zo snel voor zullen komen.
De Ascend P1 draait standaard op Android 4.0.3. Op het moment van schrijven is er nog niks bekend over een update naar Android 4.1 (Jelly Bean). Toch durven we te beweren dat dit model binnen zes maanden een update zal krijgen. De interface is overigens niet grondig gewijzigd ten opzichte van de standaardinterface, iets wat je bij HTC en Samsung niet kunt zeggen. Het startscherm is opgeleukt met een ring waar je rechtstreeks naar drie apps (of het thuisscherm) kunt springen. Met de menutoets schakel je over op een 3D-versie van de startpagina, maar die lijkt vooral gericht op de Aziatische markt. In datzelfde menu zitten nog een aantal snelkoppelingen naar app-beheer en kun je thema’s instellen. Tevens kun je op het startscherm swipen tussen de klok en de bediening van de mediaspeler. Huawei levert een aantal extra applicaties mee, zoals Polaris Office, Security Guard en het spelletje Riptide GP. In de notificatiebalk zit een aanpassing in de vorm van een aantal snelkoppelingen (wifi, bluetooth, et cetera), maar deze kun je uitzetten in de instellingen. De Huawei Ascend P1 reageert erg goed en hapert nergens, de dualcoreprocessor doet ontzettend zijn best.
De 8 mp-camera aan de achterzijde van de behuizing is uitgevoerd met een dubbele led-flits. De foto’s die de Ascend P1 produceert, zijn van goede kwaliteit; de kleuren ogen natuurlijk en scherp, alleen de witbalans klopt niet helemaal en het scherpstellen duurt wat aan de lange kant. In de instellingen voeg je effecten aan de foto’s toe. Je kunt filmen in full-hd-resolutie (1080p). De videobeelden ogen soepel, zonder haperingen of beeldartefacten. Wel gaat het scherpstellen redelijk traag, net als bij het fotograferen. Vreemd genoeg mist een mogelijkheid om te zoomen.
De Ascend P1 van Huawei is een prettige binnenkomer. We zijn vooral verrast dat Huawei de interface van Android nauwelijks heeft aangekleed met toeters en bellen en dat je de 3D-interface alleen tegenkomt als je er expliciet voor kiest. Waarom kunnen Samsung en HTC dit voorbeeld niet volgen? De Ascend P1 is vooral een interessant alternatief voor de HTC One S, waarbij het erom zal gaan welke provider met een mooie deal gaat komen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphones, Ascend