Met de HTC One probeert HTC het tij te keren en weer een stijgende lijn in te zetten. Op papier ziet de HTC One er super uit, maar hoe functioneert hij bij dagelijks gebruik?

De HTC One lijkt in niets op de voorgaande modellen van HTC. De body is van aluminium en bijna de gehele voorzijde wordt in beslag genomen door het 4,7-inch scherm. Toch voelt het toestel licht aan.

Een kleine primeur: de One is het eerste toestel met een Snapdragon 600-chipset van Qualcomm. Deze bevat vier cores op 1,7 GHz, een nieuw record. Ook het scherm is top: het full-hd scherm (468ppi) geeft beeld en tekst glashelder weer. De stereoluidspreker zit aan de voorzijde van het toestel. Een goede zet: samen met de Beats-techniek zorgt dit voor een luid doch helder geluid.

De HTC One draait op Android 4.1.2 met HTC Sense 5. Het paradepaardje van Sense 5 is Blinkfeed, de vervanger van het standaard homescreen. In plaats van applicaties en widgets zie je een feed met het laatste nieuws, Twitter- en Facebook-berichten, tv-gidsaanbevelingen en meer. Dit werkt prettig en je kunt razendsnel door het overzicht scrollen. Het normale Android homescreen vind je rechts van Blinkfeed; dat HTC geen mogelijkheid biedt om Blinkfeed uit te schakelen is een gewaagde beslissing.

Infrarood is terug van weggeweest. Je kunt de One als universele afstandsbediening gebruiken. Onze Humax-ontvanger en lcd-tv worden keurig herkend. HTC koppelt deze functionaliteit aan een ingebouwde tv-gids met notificaties en favorieten. Leuk, maar de interface is erg rommelig. We vinden Kids Mode interessanter: hierin kan je bepalen welke applicaties en games door je kinderen gebruikt kunnen worden. Toegang tot de overige applicaties en systeemsoftware wordt afgesloten. Zo hoef je niet bang te zijn dat per ongeluk je agenda gewist wordt, of dure aankopen gedaan worden in de Play Store.

De camera is bijzonder: HTC gebruikt een 4-megapixel sensor, maar koppelt dit aan een techniek met de naam ‘UltraPixel’. Omdat de pixels veel groter zijn dan normaal (en er dus meer licht op valt), presteert de camera veel beter bij slechte lichtomstandigheden: de One is één van de beste smartphones bij het fotograferen met weinig omgevingslicht. Bij daglicht scoort de One helaas minder goed.

Ten slotte is er Zoe, een combinatie tussen foto en video. Druk op de sluiterknop en je schiet 15 foto’s en 3 seconden video, die gecombineerd worden tot één ‘Zoe’. Leuk, maar we vragen ons af of dit gaat aanslaan, zeker omdat je het niet direct kunt plaatsen op Facebook.

10

Ons oordeel

Pluspunten

mooie én degelijke body

Blinkfeed

low-light prestaties camera

Minpunten

foto’s bij daglicht kunnen beter

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten