abonneren

HTC One X, beste Android-smartphone van dit moment

De HTC One X is het nieuwe vlaggeschip van HTC op smartphonegebied. Met een groot scherm, een quadcore processor en Android 4 Ice Cream Sandwich is het de smartphone-topper van het moment.
Score
90
  • Pluspunten
  • geluidskwaliteit
  • beeldkwaliteit
  • camera
  • prestaties
  • slank en licht
  • Minpunten
  • geen sdcardslot
  • geen verwisselbare accu
  • groot

None

Hoewel de noodzaak tot het gebruik van een quadcore-processor niet is aangetoond, is deze HTC zonder twijfel de beste Android smartphone van dit moment. Wie het toestel een beetje te groot vindt en geen behoefte heeft aan een quadcore-processor is waarschijnlijk beter af met een HTC One S

HTC borduurt met de HTC One X voort op de met de HTC Sensation XL ingezette weg. Ook dit toestel heeft een witte kunstsstof kast. Uit één stuk (unibody) zodat er geen verwisselbare accu meer is en de micro-sim in een luikje boven in het toestel moet worden geschoven. Krassen hebben op deze kunststof kast weinig invloed. Ook met de 32 GB ingebouwde opslagruimte moet je het doen, uitbreiden met een sd-kaartje is er niet bij.

HTC One X

Het toestel is ongeveer even groot als het toptoestel tot nu toe, de Samsung Galaxy Nexus. De kast is bijzonder dun en weet door zijn vormgeving de indruk te wekken krom te zijn terwijl in werkelijkheid het scherm volkomen vlak is en de achterkant slechts heel weinig gekromd. Neemt niet weg dat de One X er gelikt uitziet en prettig in de hand ligt. Nadeel van de  dunne kast is wel dat hij tamelijk glad is waardoor de kans bestaat dat hij uit je hand glipt. De HTC One X is dunner en lichter dan de Galaxy Nexus.

De kwaliteit van het super lcd-display is indrukwekkend. Het scherm ligt zo dicht achter het oppervlak van het glas dat het haast lijkt of het erop ligt. De kijkhoek is dan ook uitstekend. Ook de automatisch geregelde helderheid is uitstekend, zelfs in het zonlicht zie je nog wat op het scherm. Het scherm meet 4,7 inch en heeft met 1280 x 720 pixels een volwaardige 720p-resolutie. Het kan zich meten met het super Amoledscherm van de Galaxy Nexus

Camera

Niemand koopt een smartphone voor de camera, maar HTC gaat er prat op voor de nieuwe generatie One smartphones veel aandacht te besteden aan beeld en geluid. De camera van de One X staat dan ook op hoog niveau. Met een 8 megapixel sensor en een bijzonder lichtsterke lens (f/2.0) maak je voor een smartphone bijzonder mooie plaatjes. En ook nog eens bijzonder rap. Zo is er een continu opname mogelijkheid tot 20 opnamen in 5 seconde. Kan de camera ook nog zelf de beste foto uit de serie selecteren. Neem je video (HD 1080p) op, dan kan je ook nog tegelijk een foto maken zonder de videoopname te onderbreken. Panoramafoto┼Ť maak je heel eenvoudig, en worden automatisch aan elkaar gelast. Een High Dynamic Range functie voor HDR foto┼Ť, het zit er allemaal standaard in. Toch is ook deze camera onder minder goede lichtomstandigheden niet vrij van ruis, zelfs bij de HDR-opname. Ook de kleuren zijn soms een beetje aan de felle kant. Nog een niet onbelangrijk nadeel van de camera, is de toch wel aan zienlijke bult die de camera achterop het toestel vormt. Daarmee kan je het toestel niet fatsoenlijk neerleggen. Over het beschadigen van de lens hebben we het dan nog niet. Of zou HTC ervanuitgaan dat je toch wel een case(mate) aanschaft om het dure en kwetsbare toestel tegen beschadigen en vallen te beschermen?

Android 4

De HTC One is het tweede toestel dat we tot nu toe gezien hebben, dat standaard met Android 4.0 Ice Cream Sandwich uitkomt. Opvallend verschil met de Galaxy Nexus is dan ook dat HTC er voor kiest om onder het scherm drie vaste aanraaktoetsen te plaatsen en niet zoals bij de Galaxy Nexus softtoetsen op het scherm te gebruiken. Het voordeel is dat er geen schermruimte verloren gaat voor de toetsen. In de praktijk valt dit wel weer tegen om dat veel apps het scherm verkleinen door de menu-toets, die bij de Galaxy Nexus naast de drie standaard toetsen verschijnt, in een aparte balk onder op het scherm te tonen. Ondoorgrondelijk is het wanneer HTC de verlichting van de drie standaard toetsen (terug, home, en recente apps) wel of niet aandoet. Leuke gimmick is ook hier de gezichtsherkenning als toegangsbeveiliging.

Sense 4

HTC breidt het besturingsysteem uit met Sense dat op versie vier is aangeland. Sense maakt Android nog gebruiksvriendelijker en intuitiever, aldus HTC. Er zijn mensen die de uitbreidingen en veranderingen die Sense toevoegd aan Android niet zo kunnen waarderen, maar het moet gezegd: HTC Sense 4 doet het goed, zonder de goede eigenschappen van Android 4 teniet te doen.
Sense breidt het aantal startschermen uit van standaard 5 naar 7. Door het ontbreken van de softkeys op het scherm en de vaste Google zoekbalk die we op de Galaxy Nexus vinden, is er ook nog eens veel meer ruimte op de home-screens voor snelkoppelingen en handige widgeds. Daar heeft Sense er nogal wat van, zodat je je toestel geheel naar eigen wens kunt inrichten. Handig is ook het ontgrendelmechanisme waarmee je niet alleen je toestel snel vrijgeeft, maar ook heel makkelijk direct toegang krijgt tot de vier toepassingen die ook in de vaste snelstartbalk staan, zoals bijvoorbeeld de telefoon en de camera.

Met Sense krijg je ook een aantal apps van zowel HTC als bijvoorbeeld veel gebruikte sociale media. In totaal bevat de telefoon bij aanschaf 36 apps waarvan er zo’n 25 van HTC zijn of door HTC zijn aangepast.
Zo is er en fraai vormgegeven een veel informatie biedende weer-app, muziek-app en toegang tot een aantal online muziek- en video-winkels en een uitgebreide helpfunctie. Er is een auto-app die een handige vereenvoudigde schermbediening biedt voor in de auto. Ook levert HTC een 30 dagen probeerversie van een autonavigatietoepasssing. Voor het gebruik in de auto heeft HTC optioneel een speciaal dock en is het toestel voorzien van contacten aan de achterkant.

Sterk punt aan het nieuwe Sense is dat er naast standaard voor Android aanwezige integratie van de Google tools en Google account synchronisatie er vergelijkbare functionaliteit is ingebouwd voor synchronisatie met Hotmail, exchange en de Windows Live Skydrive van Microsoft. Ook DropBox ontbreekt niet als mogelijkheid om de opslagruimte online in de cloud uit te breiden.

Beats Audio

De geluidsverbetering van Dr Dre's beats audio kenden we al van eerdere HTC toestellen. Nu heeft HTC de geluidsverbeteraar standaard geïntegreerd in alle geluidsfuncties van de Sense interface. Muziek video het geluid kan via een (Beats Audio) headsets op allerlei manieren worden 'verbeterd'. Het geluid van de minuscule speaker op de achterzijde van het toestel klinkt via de geboorde gaatjes overigens ook boven verwachting goed en is ook bepaalt niet te zacht. Gelukkig voor de muziekliefhebber kun je Beats Audio ook gewoon uitzetten.

Quadcore processor

De Nvidia Tegra3 met vier cores en een energiebesparende vijfde companioncore maakt dit toestel tot het snelste Android apparaat wat wij tot nu toe hebben gezien. De benchmarksscores zijn hoger dan bij de Asus Transformer Prime die ook een Tegra3 met Android 4 combineert. De HTC One X is dan ook een bijzonder snelle smartphone. Alle bedieningsfuncties lopen bijzonder soepel, snel en vloeiend. Prima!
Wel vragen wij ons af waar je op een telefoon een snelle quadcore voor nodig hebt. Wat kan je met multitasken willen, dat niet op een dualcore kan draaien? Waarschijnlijk blijft het nut van de Quadcore beperkt tot het 3D-gamen. Wil je het beeld echter in 3D bekijken dan heb je wel een speciale niet meegeleverde kabel nodig waarmee je het toestel op een hdmi-ingang van een 3D-tv kunt aansluiten. Wij hebben deze mogelijkheid dan ook niet kunnen testen. Hoe dat moet werken vragen we ons toch al af, omdat de hdmi-kabel in de usb-poort gestoken zal moeten worden. Waar haal je dan de voeding vandaan om de bij intensief gebruik de snel leeg rakende accu op peil te houden?

Accu

HTC heeft in de One X een 1800 mAH accu weten te proppen, die ondanks de flink overgedimensioneerde processor het toestel een behoorlijke gebruiksduur weet te leveren. Met een beetje terughoudend dagelijks gebruik houdt de accu het in de praktijk wel een etmaal uit.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Review, Smartphones

Tags: Htc One