Onlangs introduceerde Samsung een mini-variant van de populaire Galaxy S4. Wat Samsung kan, kunnen wij ook, moet HTC gedacht hebben. Dus onderging de One een schaalverkleining, met als resultaat deze One Mini.

Het prijsverschil tussen de HTC One en One Mini is behoorlijk, zo’n € 200. Daarmee komt de One Mini op hetzelfde prijsniveau als de Galaxy S4. De One Mini is echter niet zo klein als zijn concurrent. Het 4,3-inch schermformaat mag dan wel identiek zijn, HTC behoudt de geprezen stereoluidsprekers boven en onder het scherm, evenals de rand met logo en aanraakgevoelige toetsen. Daarmee lijkt de One Mini als twee druppels water op zijn grote broer. Qua materiaal is er iets bezuinigd: het aluminium is vervangen door aluminiumkleurig plastic. Toch oogt de One Mini fraai en voelt hij solide aan. Op bouwkwaliteit is dus niet bezuinigd.

De quadcore processor van de One is vervangen door een dualcore Snapdragon 400 op 1,4 GHz. Dat is een lagere kloksnelheid dan de Galaxy S4 mini, die op 1,7 GHz tikt, maar de prestaties zijn voldoende voor een toestel in deze prijsklasse. Verder zien we 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslagcapaciteit. Dit is niet uitbreidbaar: een micro-sd-slot ontbreekt. 4G en bluetooth 4.0 worden ondersteund, nfc is geschrapt. Tevens ontbreekt de ingebouwde infraroodzender van de One. Je kunt de One Mini dus niet als universele afstandsbediening gebruiken.

Het 4,3-inch scherm heeft een gangbare 1280x720-resolutie, meer dan voldoende voor een scherm van dit formaat. Buiten de prima resolutie is het sowieso een erg fijn scherm: goede kijkhoeken, een prima kleurweergave en een hoog contrast. Hiermee heeft de One Mini een duidelijke voorsprong op de Galaxy S4 mini, met zijn matige 960x540-scherm.

Eén van de speerpunten van de HTC is de UltraPixel-camera, die gebruikmaakt van een 4-megapixel sensor met grotere pixels dan normaal. Hiermee vangt de sensor veel meer licht op. Bij matige verlichting zijn dus acceptabele foto’s te maken. Onze test bevestigt dit, maar toont tevens de keerzijde: bij daglichtfoto’s zien we minder details dan bij de concurrentie. Ten opzichte van de One is bij de Mini de optische beeldstabilisatie verdwenen. Vervelend, want deze helpt juist om in het donker goede resultaten te boeken. We hebben inderdaad meer last van bewegingsonscherpte, waardoor het voordeel van de UltraPixel-techniek grotendeels wegvalt.

De One Mini draait op Android 4.2.2, met daar bovenop Sense 5.0 en BlinkFeed, dat als homescreen content uit social media en een beperkt aantal sites toont. Eigen rss-feeds toevoegen kan helaas (nog) niet. Scroll je vanuit BlinkFeed naar rechts, dan kom je op het traditionele Android-homescreen terecht. Je kunt BlinkFeed niet uitschakelen, maar wel een ander homescreen als standaard instellen. Wat ons betreft is dit afdoende.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

degelijke behuizing

uitstekend scherm

Minpunten

ontbrekende beeldstabilisatie

matige processor

geen micro-sd-slot

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten