abonneren

HTC 8X

Ondanks het samenwerkingsverband tussen Microsoft en Nokia, is de HTC 8X de eerste smartphone met Windows Phone 8. Deze opvolger van Windows Phone 7.5 is Microsofts eigenzinnige poging om te concurreren met Android en de iPhone.

Een controversiële stap: Windows Phone 8 wordt enkel beschikbaar op nieuwe toestellen. Oudere Windows Phone 7-toestellen krijgen geen upgrade. HTC heeft met de 8X dan ook een primeur in handen. De smartphone valt sowieso op: de vormgeving doet erg denken aan die van de highend Lumia-smartphones van Nokia. Stijlelementen als het zwarte glas dat over het scherm ligt en mooi gelijk ligt met de rand, de vlakke knoppen onder het scherm, de afgeronde zijkanten… laten we zeggen dat het allemaal vertrouwd overkomt.

Er zijn ook verschillen. Zo zijn de hoeken mooi afgerond en is de achterkant bol. De materiaalkeuze van de achterkant is trouwens heel bijzonder. Het is een soort dof plastic dat helemaal niet glad aanvoelt en daardoor heel comfortabel in de hand ligt. De 8X weegt 130 gram, wat niet veel is. Het gewicht is netjes verdeeld over het toestel. Het 4,3-inch scherm toont een briljant en kleurrijk beeld op 1280 bij 720 pixels. Dat valt zeker op bij de kleurrijke tegels van Windows Phone 8. Het scherm toont 342 pixels per inch, waarmee het de strijd aankan met Apple’s Retina Display. Tekst ziet er dan ook haarscherp uit.
Onder de motorkap van de HTC 8X zit een 1,5 GHz dualcore-processor. Voor Android- en iPhone-eigenaars klinkt dat niet vernieuwend in de oren, maar voor Windows Phone is het een stap vooruit. De 8X voelt zeer snel en responsief aan. In de Sunspider Javascript benchmark – die vooral de prestaties van de browser laat zien – scoort de HTC uitmuntend. Met een score van 917 moet hij enkel de iPhone 5 voor laten en doet de 8X het beter dan toppers als de Samsung Galaxy SIII en HTC One X.

De 8X komt met – hoe kan het anders? – een 8-megapixel camera. In normale lichtomstandigheden produceert deze best aanvaardbare foto’s, maar de prestaties bij slechte lichtomstandigheden vinden we niet spectaculair. Ondanks het f2.0-diafragma kan de 8X in een donkere ruimte maar moeilijk scherpe foto’s maken. De flits is gelukkig wel krachtig. Bijzonder is dat camera vooraan 2,1 megapixels bezit en dus perfect in 1080p kan filmen.

Ontwikkelaars moeten hun Windows Phone 7.5-apps aanpassen aan Windows Phone 8. Dit is duidelijk merkbaar: het app-aanbod is redelijk uitgebreid, maar we missen toch een aantal vaste waarden zoals Spotify en navigatie-apps. We vermoeden dat dit euvel snel verholpen zal worden.

Wat ons aanspreekt in Windows Phone 8 is de Speelhoek, die je de mogelijkheid geeft om je telefoon te beveiligen met een pincode terwijl kinderen wel vrij toegang krijgen tot geselecteerde apps. Iemand bij Microsoft heeft goed in de smiezen dat smartphones vaak door kinderen worden geannexeerd om een game te spelen.

Een van de grootste kritiekpunten van Windows Phone 7 was het onvermogen om geheugenkaartjes te gebruiken. Windows Phone 8 ondersteunt wel geheugenkaarten, maar vreemd genoeg heeft HTC bij de 8X daar geen gebruik van gemaakt. Je krijgt 16 GB, en daar moet je het mee doen. Ook de batterij is niet vervangbaar, maar daar kijken we niet meer van op. De 1800 mAh-accu laat je in ieder geval makkelijk de dag doorkomen.

Ten slotte heeft HTC de 8X uitgerust met Beats Audio-technologie. Een hoofdtelefoon wordt niet meegeleverd, dus het gaat enkel om de software. Deze kun je het best vergelijken met de werking van een equalizerinstelling, waarbij vooral de lage tonen worden aangedikt en de gain open gedraaid. Leuk voor basfreaks, maar geen kwalitatieve upgrade.

Geschreven door: Jamie Biesemans op

Category: Review, Smartphones

Tags: smartphones

Nieuws headlines

Laatste reactie