abonneren

HTC 7 Trophy T8686

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
De HTC Trophy is één van de drie Windows Phone 7-smartphones die in Nederland dit jaar verkrijgbaar zijn, naast de Samsung Omnia 7 en de LG Optimus 7.

De HTC Trophy past qua uiterlijk probleemloos in de line-up van Android-toestellen van HTC. De enige manier waaraan we zien dat het niet om een Google-smartphone gaat, zijn de drie toetsen onder het scherm. De middelste hiervan draagt het Windows-logo. Microsoft eist dat alle Windows Phone 7-smartphones deze drie toetsen hebben. Natuurlijk zien we ook meteen dat het niet om een Android-toestel gaat, wanneer we de Trophy inschakelen. De Windows Phone 7-interface is enorm gepolijst en reageert razendsnel.

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat Windows Phone 7 héél nauw verweven is met Microsoft's online diensten. Nog meer dan Android aan Google hangt, zelfs. Zo is er een Xbox Live-account nodig om games te spelen en is het zonder Zune-account niet mogelijk muziek en video's te downloaden.

De hardware


De HTC Trophy wijkt qua specificaties weinig af van andere high-end smartphones. Het binnenste bevat een 1 GHZ Qualcomm Snapdragon-processor, hsdpa-ondersteuning tot 7,2 Mbit/s, quad-band gsm, gps, 802.11bgn wifi, bluetooth en een 8-megapixel camera. Sterker nog, de meeste Windows Phone 7-handsets lijken qua specificaties eng veel op elkaar. Microsoft heeft namelijk minimumeisen aan de hardware gesteld, waaronder een minimum van 256 MB aan ram-geheugen en 8 GB aan flashgeheugen. De Trophy heeft 576 MB ram-geheugen en 8 GB aan flash.

Een opvallende afwezige is het microsd-slot, omdat Microsoft deze voor consumentengebruik niet ondersteunt. Er zullen toestellen op de markt komen met een intern microsd-slot, maar dit zal alleen gebruikt worden voor uitbreidingen van de fabrikant of provider.

Intuïtief


Windows Phone 7 is veel indrukwekkender in gebruik dan aanvankelijk blijkt uit omschrijvingen of presentaties. Het homescreen bestaat uit tiles, die voor applicaties, playlists of snelkoppelingen naar sites of contactpersonen kunnen staan. Het concept is dat u altijd de belangrijkste informatie gepresenteerd krijgt, zoals het aantal gemiste sms-berichten. Windows Phone 7 werkt zo intuïtief dat we vermoeden dat dit besturingssysteem erg populair gaat worden bij mensen die geen smartphone gewend zijn. Het lijkt weinig op hoe een iPhone werkt, al zien de tiles er ook niet zo spannend uit als de gekleurde applicatieicoontjes.

Naast de live tiles komt u met een swipe naar rechts uit bij het complete menu, waar de zes 'hubs' van Windows Phone 7 te vinden zijn: People, Pictures, Music & Video, Office, Games en Marketplace. Veel van de functionaliteit is breder opgezet dan op het scherm past, zodat u vanzelf naar links of rechts swipet om meer informatie te zien. De hubs zijn zo opgezet dat ze informatie van meerdere bronnen combineren. Zo maakt People niet alleen gebruik van de Windows Live-contactpersonen, maar evengoed van sociale netwerksites als Facebook. Ook ziet u meteen met welke contactpersonen u het laatste hebt gecommuniceerd.

De Pictures-hub laat niet alleen geschoten foto's zien, maar ook die van uw Facebook-albums. Microsoft maakt gebruik van tweewegsverkeer, zodat foto's ook automatisch geüpload kunnen worden naar Facebook of Windows Live SkyDrive. Vermoedelijk is dit de reden dat Microsoft weinig interesse in microsd-kaartjes heeft.

In de Office-hub vinden we mobiele versies van Word, Excel, PowerPoint, OneNote en integratie met SharePoint. De applicaties ondersteunen Microsoft's xml-formaat en Office 2003-bestanden. Ze werken veel prettiger dan de Office-applicaties voor Windows Mobile en de documentopmaak verschilt niet of nauwelijks van die op een pc.

Consumenten zullen veel tijd doorbrengen in de Music & Video en Games-hubs. Deze laatste laat u games downloaden en spelen tegen vrienden via Xbox Live, onder Music & Video vindt u uw muziek- en filmbestanden en een link naar de Marketplace waar u meer content kunt downloaden. Voor volledige Music & Video-functionaliteit is de Zune-software vereist. Deze werkt helaas nog niet op Mac OS X.

Beter dan Android


Wat ons betreft is Windows Phone 7 gewaagd aan Android en de iPhone. Zo is het websurfen een verademing met de mobiele Internet Explorer. Pagina's laden snel, scrollen en zoomen gaat soepel. Microsoft streeft hiermee Google voorbij en doet niet onder voor Apple's Mobile Safari. Net als bij Apple wordt Flash niet ondersteund, maar dit staat wel in de planning. Ook prettig: de Bing-zoekmachine geeft resultaten die relevant zijn voor uw huidige gps-locatie.

Tekstinvoer maakt gebruik van voorspellende algoritmes die typefouten corrigeren. We moeten nog steeds het besturingssysteem bijsturen, maar minder vaak dan op concurrerende smartphones. Gelukkig, want zo wordt het ook mogelijk een document in Word te typen.

Oversimplificatie


Toch is Microsoft af en toe te ver doorgeschoten in de simplificatie van het besturingssysteem. Gevorderde gebruikers zullen bepaalde functies missen, zoals cut-and-paste in applicaties (komt in een latere update vermoedelijk nog) en onzichtbare wifi-netwerken worden niet ondersteund. Voor zakelijke gebruikers is het vervelend dat Windows Phone 7 geen ondersteuning biedt voor Microsoft's System Center Mobile Device Manager en dat slechts een deel van de policies van Exchange Server ondersteund wordt.

Wat betreft de Trophy zelf: het 800x480-scherm is uitstekend en de smartphone is behoorlijk licht, maar de camera stelt teleur. Hoewel het om een 8-megapixel sensor met led-flitser gaat, vinden we de foto's korrelig en minder indrukwekkend dan sommige smartphones met een 3-megapixel camera. Gelukkig wordt 720p-filmen wel ondersteund.

HTC heeft zijn eigen hub toegevoegd aan Windows Phone 7. Deze hub lijkt op de HTC Sense-interface die we op Android-toestellen tegenkomen. Op dit moment vinden we hier echter weinig extra's: naast de overbekende weer-klok staan er alleen wat links naar extraatjes als de Photo Enhancer.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • flitsende interface
  • uitstekende webbrowser
  • on-screen toetsenbord
  • stevig toestel
  • mist bepaalde functionaliteit
Is Windows Phone 7 net zo goed als het iPhone OS? Nog niet, maar de eerste tekenen zijn veelbelovend. Het besturingssysteem in zijn huidige staat ziet er geweldig uit en is uiterst bruikbaar. We hebben er alle vertrouwen in dat Microsoft door middel van updates Windows Phone 7 verder polijst en uitbreidt. Een geduchte concurrent voor de iPhone en Android is het nieuwe besturingssysteem zeker.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie