HP Folio 13

HP's eerste ultrabook heet de Folio 13, waarbij 13 natuurlijk slaat op de schermgrootte van dit ultrabook. Een ultrabook is dun, licht, snel en gaat lang mee op één acculading. Echter doen ze dat allemaal. Zal de Folio 13 zichzelf weten te profileren tussen de concurrentie?
De HP Folio 13 ziet er op het eerste gezicht wellicht niet heel bijzonder uit, maar laat je daardoor niet misleiden. De Folio 13 is een uitstekend ultrabook met prima prestaties en een lange accuduur. Ook werkt het apparaat bijzonder prettig en voelt hij degelijk aan. De Folio 13 is een aanrader voor iedereen die een licht no-nonsense ultrabook zoekt waar lekker en lang op te werken valt.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • prettig achter te werken
  • lange accuduur
  • goede kwaliteit beeldscherm
  • degelijk
  • Minpunten
  • maar 2 usb-poorten

De Folio 13 is Hp's eerste ultrabook en de eerste indruk is behoorlijk goed. Het design is op zich niet heel erg spannend - een beetje hoekig en ongeïnspireerd - , maar zodra we er mee aan de slag gaan, merken we dat dit notebook bijzonder prettig werkt. Het ultrabook voelt degelijk aan en het chiclet toetsenbord tikt uitstekend. De touchpas is voorzien van een extra gladde laag wat voor een fijne touchpadbediening zorgt. Daarnaast is het beeldscherm (1366x768) van uitstekende kwaliteit met een helder beeld en een prima kijkhoek. Alleen al door de bovengenoemde elementen kwalificeert de Folio 13 zich als een uitstekend werk-notebook.

Specificaties

Maar er is natuurlijk meer waarop een ultrabook beoordeelt moet worden. Zo zijn er zaken als prestaties en accuduur. Laten we beginnen bij de prestaties. Qua specificaties lijkt hij als twee druppels water op de Toshiba Satellite Z830-10J en heeft hij ook veel overeenkomsten met Samsung's Series 5 Ultra ultrabook. Net als deze ultrabooks is de Folio 13 voorzien van een mobiele Core i5-2467M processor, Intel HD 3000 graphics en 4 GB aan ramgeheugen. Data wordt opgeslagen op een 128 GB SSD harde schijf net als bij Toshiba's ultrabook. Wel is er een subtiele afwijking met de andere ultrabooks. De Folio 13 is namleijk het eerste ultrabook wat wij testen dat niet de gebruikelijke DDR3-1333 geheugenmodules gebruikt, maar DDR3-1600 modules.

Prestaties

Grappig is dat de Folio 13 in het globale benchmarkprogramma PCMark 7 ook daadwerkelijk hoger scoort dan Toshiba's ultrabook. Echter ligt dat waarschijnlijk meer aan de veel snellere SSD die HP in de Folio gestopt heeft dan aan het werkgeheugen. Op grafisch gebied zit de Folio 13 qua prestaties ergens in het midden, maar de verschillen zijn zo klein dat dit eigenlijk niet boeit. Alle ultrabooks gebruiken immers Intel's HD 3000 graphicschip, dus die prestaties zijn vergelijkbaar.

Lekker lang werken

Wat accuduur betreft, stelt de Folio 13 zeker niet teleur! Van alle ultrabooks die wij tot nu toe getest hebben, weet de Folio 13 het langste te werken op één acculading: gemiddeld 358 minuten, oftewel gemiddeld bijna 6 uur. Kijken we alleen naar de passieve accuduur, die voor ultrabooks veel meer van toepassing is dan de grafisch actieve accuduur, dan wordt zelfs 8,7 uur gehaald. Een knappe prestatie van HP! Qua energieverbruik is de Folio dan ook erg zuinig: 10,2 watt wanneer hij alleen maar aanstaat en niks doet en maximaal 38,5 watt wanneer hij aan het werk wordt gezet.

Kras geluid

We hebben al de uitstekende kwaliteit van het beeldscherm genoemd. Echter betekent dit niet automatisch dat dit ultrabook ook geschikt is om films op te kijken. Dit kan natuurlijk wel, maar waar alle ultrabooks ons tot nu toe plezierig hebben weten te verrassen met redelijk goede klanken uit de speakers, zijn de geluiden die de Folio speakers produceren ronduit blikkerig en krasserig. Jammer!

Relatief weinig vervuiling

Wat voorgeïnstalleerde software betreft, valt de vervuiling enigszins mee. Meer dan HP's eigen tools, Skype 5.5, de Bing Bar, MS Office 2010 Starter Edition, Windows Live Essentials en Security Essentials, Adobe Reader en Evernote komen we niet tegen.

Wie is usb3?

Wat kritiekpunten betreft, hebben we eigenlijk maar één echt minpunt en dat is het aantal usb-poorten. Twee vinden we net te weinig voor een notebook. Daarnaast is het ook jammer dat één van de twee usb-poorten usb3.0 ondersteunt en de ander usb2.0 terwijl beide poorten er qua uiterlijk exact hetzelfde uitzien. Waarom heeft HP geen gebruik gemaakt van de blauwe usb-aansluiting die standaard hoort bij usb3.0?

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: ultrabooks