}
abonneren

Hitfilm 2 Express

HitFilm 2 combineert Editing en compositing in één videosoftwarepakket: Hollywoodeffecten, werken met lagen, camera tracking en importeren van 3D-modellen. Zelf je blockbuster maken wordt mogelijk voor de prijs van een instappakket.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • enorm uitgebreid
  • eenvoudige interface
  • prijs-kwaliteitverhouding
  • Minpunten
  • overweldigende mogelijkheden

Maker FXhome richt zich met HitFilm op enthousiaste filmmakers, beginners en semiprofessionals. Het bedrijf heeft zijn verschillende softwareproducten samengevoegd in één pakket, dat editing combineert met special effects, kleurcorrectie en 3D-bewerking. HitFilm 2 Express wordt gericht op beginners, wie meer wil kan kiezen voor Hitfilm 2 Ultimate (€ 379). De Ultimate-versie biedt meer effecten, de mogelijkheid om 3D-modellen te importeren en Mocha 3D-camera tracking.

Wat opvalt aan de interface, is dat bijna niets achter menu’s is verstopt. Alles wat je nodig hebt, is met één of enkele muisklikken te bereiken. Start je een nieuw project, dan kom je al snel in het Edit & Effects-scherm, dat op een overzichtelijke manier precies toont wat nodig is: een Media Bin, een paneel met effecten, een viewer en een tijdlijn. Het programma kan met de gangbare video- en audioformaten, beeldbestanden en beeldsequenties (animaties) overweg.

HitFilm kent twee manieren om in de tijdlijn te werken. Editing is gebaseerd op sporen (tracks), Compositing werkt met lagen. De editor werkt prettig. Items uit het mediapaneel sleep je op de sporen in de tijdlijn om een Sequence te maken. De viewer past zich automatisch aan het gekozen edit-gereedschap aan. Per videospoor is de laagdekking direct in de tijdlijn aan te passen, zoals dat ook voor volume kan in de audiosporen. Vanuit het effectenpaneel zijn Color grading-effecten direct op de videosporen in de editor te slepen. Uit de indrukwekkende hoeveelheid filters zijn onder de naam Film Looks goed bruikbare presets samengesteld.

Voor gecompliceerde effecten moet een clip omgezet worden in een Composite-shot. Hierin heeft elk item zijn eigen laag. Het is bijvoorbeeld eenvoudig om een chromakey op te bouwen met twee lagen: de voorgrond met het onderwerp voor groen of blauw doek en het achtergrondbeeld. Effecten als Difference Key (weg-keyen van de voorgrondkleur), Spill Suppression (kleurzweem verwijderen), Light Wrap (belichting voorgrond) en Blur (diepte-effect) geven je chromakey een professionele look.

De interface en de preset-effecten zorgen voor snel resultaat en voorkomen dat je verdwaalt in alle mogelijkheden. De meegeleverde helpbestanden zijn heel redelijk, maar de online videotutorials en de community helpen iedereen snel op weg. Opties zoals het opslaan van samengestelde effecten als presets en het exporteren van composite shots zorgen ervoor dat de semiprofessionele gebruiker werk kan hergebruiken en uitwisselen. In bepaalde situaties kan het een nadeel zijn dat HitFilm 2 geoptimaliseerd is voor 'progressive video'. Met 'interlaced' materiaal kunnen artefacten optreden, en er is geen exportmogelijkheid voor een interlaced formaat.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking, hitfilm

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI