abonneren

Herstel uw bestanden 2

'Kwijt' betekent niet altijd echt 'kwijt'. In de wereld van bits en bytes zijn uw bestanden, met het juiste gereedschap, vaak snel weer terug van weggeweest. Valt Herstel Uw Bestanden 2 (HUB2) in de categorie 'juist gereedschap'?

Het naar het Nederlands vertaalde programma (Recover My Files) herinnert aan zijn Engelstalige oorsprong bij de eerste keer opstarten. Dan verschijnt namelijk een Engelstalig infovenster met Engelse licentievoorwaarden en verwijzing naar een dito website. Dat is dan ook wel de enige slordigheid die het programma zich permitteert.

HUB2 herstelt verloren bestanden van een groot aantal (verwisselbare) media en van een breed scala aan bestandssystemen (fat16, fat32, exfat, gpt, ntfs, cdfs, hfs, ext2 en raid). U kunt het programma daarbij laten speuren op bestands- of schijfniveau. Die eerste gebruikt u voor per ongeluk gewiste bestanden en de tweede voor schijven die om welke reden dan ook (formattering, nieuwe Windows-installatie, crashes) ontoegankelijk zijn geworden of waarvan de inhoudsopgave verdwenen is door bijvoorbeeld wijziging in de partitie-indeling.

We hebben HUB2 in beide modi aan de tand gevoeld. In bestandsmodus herstelde het programma keurig de gewiste bestanden, maar miste het wel de laatst aangemaakte mapnaam. Daar staat tegenover dat zelfs lang geleden gewiste bestanden nog boven water kwamen. Het lastigere bestandsherstel na formattering verliep moeizamer. In automatische modus miste HUB2 namelijk de nodige bestanden. Het programma kan echter ook zo'n tweehonderd veel voorkomende bestandstypen aan hun indeling herkennen en daarmee boekten we wel 100% succes.

Dat het programma alleen onder Windows werkt, betekent helaas wel dat u een onleesbare schijf aan een werkend Windows-systeem moet koppelen: lastig als uw systeemschijf het begeven heeft.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in gebruik
  • veel bestandssystemen
  • vereist werkend Windows-systeem
Alhoewel er programma' s bestaan die nog beter herstelwerk leveren, is Herstel Uw Bestanden 2 door zijn gebruiksgemak en brede inzetbaarheid voor velen een ideale keus.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: