abonneren

Hero

HTC domineert de mobiele Android-arena, dat lijdt geen twijfel. Elke mobiele Android-smartphone die in de Nederlandse schappen ligt, is afkomstig van deze Taiwanese fabrikant. Het lijkt er ook op dat er voorlopig geen eind komt aan deze gestage stroom; de Hero is alweer nummertje drie.

De Vodafone Magic is amper geïntroduceerd en HTC komt alweer met de Hero, die in Nederland overigens door alle providers verkocht mag worden. En dat is mooi, want de Hero lijkt in weinig op de Magic, zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. Want HTC heeft Google's besturingssysteem zelf ook een flinke cosmetische ingreep gegeven. Eigenlijk is de enige overeenkomst met de Magic het gebruik van de kleur wit voor de behuizing, al heeft deze bij de Hero een nieuw teflon-laagje gekregen.

Het design van de Hero is een stuk rechthoekiger dan die van de Magic en lijkt daarmee eerder op de T-Mobile G1. Waar de Magic een vrouwelijke uitstraling heeft, is de Hero een stuk mannelijker. Het besturingssysteem is veel ingrijpender aangepast en aanpasbaar dan bij de vorige twee Android-smartphones. Er zijn nu zeven homescreens waar u doorheen kunt scrollen. Elk homescreen kan verschillende applicaties, iconen, widgets en thema's huisvesten. Daarnaast zijn er zes verschillende profielen waar u uit kunt kiezen, zoals werk en privé. Zeven homescreens voor zes profielen geeft 42 verschillende combinaties; bij voorganger Magic komt u niet verder dan drie.

HTC heeft een goede Twitter-client in het besturingssysteem verwerkt, maar belangrijker is de geslaagde integratie met Facebook. Voegt u een contactpersoon aan Android toe, dan kunt u meteen zijn of haar Facebook-profiel koppelen. Gebeurtenissen, foto's en andere informatie worden dan meteen zichtbaar op de contactpagina en zelfs het contactfototje wordt overgenomen van de Facebook-avatar.

Onderaan de contactpagina staan verschillende iconen, die weergeven welke gesprekken u met deze persoon hebt gehouden. Denk hierbij aan sms en e-mail, maar ook aan statusupdates van Facebook en Flickr voor elke contactpersoon. Dit lijkt op wat Palm met het webOS doet.

Websurfen op de Hero werkt prima voor het meerendeel van de sites die we bezoeken. De Hero ondersteunt nu multitouch 'pinch and expand', net als de iPhone. Dit werkt stukken prettiger dan de onhandige zoomslider van de Magic. Ook kan de Hero overweg met Flash en dit werkt beter dan verwacht. Op de Hero kunt u dus pagina's bekijken die op de iPhone geen kik geven. Het is jammer dat Flash niet al beschikbaar was op de vorige Android-smartphones, maar het is pas echt jammer dat Flash-ondersteuning ook niet meer toevoegd zal worden op deze apparaten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prettig besturingssysteem
  • Flash-compatibel
  • Sense-gebruikersinterface
  • geen over-the-air firmwareupdates
De nieuwe gebruikersinterface en functionaliteit van de Hero laten hem met kop en schouders boven de 'kale' Android van de G1 en Magic uitsteken. HTC's Sense-interface is ook echt dé reden waarom u de Hero zou willen kopen. Wie op zoek is naar een Android-smartphone hoeft niet langer meer te zoeken; dit is de telefoon die ons door Google vorig jaar al beloofd was.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: