De HTC HD2 is een high-end smartphone met een groot touchscreen en een aanpasbare gebruikersinterface, waarmee de smartphone zo dicht mogelijk Apple's iPhone benadert als mogelijk is met Windows Mobile.

De HD2 is de eerste Windows-smartphone met een capacitief touchscreen. Ook is het één van de eerste smartphones die we op Windows Mobile 6.5 Professional zien draaien. Applicaties voor het benaderen van sociale netwerken als Twitter en Facebook zijn standaard meegeleverd. Het touchscreen is met zijn 4,3 inch groter dan we gewend zijn van een smartphone. Dankzij de HTC Sense-gebruikersinterface en een krachtige processor onder de motorkap gaat is de bediening van de HD2 prettiger dan bij vergelijkbare smartphones. Helaas zorgt het grote scherm er tevens voor dat u de HD2 niet zo makkelijk in uw broekzak steekt.

Op hardwarevlak is de HD2 niet veel anders dan andere moderne smartphones. De HD2 ondersteunt hsdpa tot 7,2 Mbit/s, 802.11b/g wifi, bluetooth en heeft een gps-ontvanger. Het kloppende hart van de HD2 is een 1 GHz Qualcomm Snapdragon-processor met 448 MB ram-geheugen en 512 MB rom-geheugen. De opslagcapaciteit kan worden uitgebreid via een microsd-slot.

Met zijn 120 x 67 mm is de HD2 aanzienlijk groter dan zijn rivaal, de iPhone, maar de smartphone is slechts 11 millimeter dik. De HD2 is iets zwaarder dan de iPhone -- met 157 gram is het toestel ongeveer even zwaar als de BlackBerry Storm 2. De forse omvang van de HD2 is te wijten aan het 4,3-inch touchscreen, maar HTC heeft de beschikbare schermruimte goed benut. De bedieningselementen zijn groot genoeg uitgevoerd, in tegenstelling tot andere Windows Mobile-smartphones. Het 480x800-scherm is scherp en helder en ook in de buitenlucht hebben we geen moeite het scherm af te lezen.

Vlak onder het scherm bevinden zich een aantal toetsen: twee voor bellen en ophangen, een home- en back-knop en een toets voor het Windows-menu. Naast de volumeknoppen aan de zijkant wordt de HD2 verder via het touchscreen bestuurd. Synchroniseren en laden gebeurt via de micro-usb-connector aan de onderzijde, waar ook de koptelefoonuitgang zich bevindt.

Het hoofdscherm van HTC Sense toont een ouderwetse klok en animaties die de huidige weersomstandigheden weergeven. Het scherm is uitgebreid aanpasbaar met snelkoppelingen naar applicaties, contactpersonen of webadressen. Onderaan de interface vinden we de meestgebruikte functies: contactpersonen, kaleder, mail, internet, muziek, foto's en video's. Deze functies zijn eenvoudig via vingerbediening op te roepen. Een aantal van deze functies zijn door HTC van een gebruikersvriendelijke interface voorzien. Hetzelfde geldt voor veel van de instellingschermen, waardoor ze prettiger te bedienen zijn dan normaal. Een tik op het Start-menu bovenaan het scherm roept het Windows Mobile-menu op. In versie 6.5 wordt dit menu weergegeven met grote iconen op een hexadiagonaal rooster.

Sommige applicaties, zoals de Opera-browser, roteren automatisch met de oriëntatie van het scherm mee. Dit geldt helaas niet voor alle applicaties, wat tot enige ergernis leidt. Het on-screen toetsenbord duikt vanzelf op wanneer u gegevens moet invoeren (zoals een url of sms-bericht). Dankzij het grotere scherm maken we minder fouten bij het typen dan bij concurrerende smartphones met touchscreen. Prettig is dat de smartphone kort vibreert bij het aanraken van een bedieningselement op het scherm.

Naast de gebruikelijke applicaties voorziet Windows Mobile 6.5 in My Phone, een online backupdienst voor telefoongegevens, en Windows Marketplace for Mobile, de mobiele applicatiewinkel van Microsoft. HTC heeft een aantal extra applicaties geïnstalleerd. Vreemd genoeg is Opera als standaard webbrowser geïnstalleerd, Internet Explorer is evengoed oproepbaar vanuit het startmenu. De keuze voor Opera is prettig, want de browser is aanzienlijk sneller en ondersteunt gestures zoals we die van de iPhone kennen.

Andere applicaties zijn Microsoft's Bing-zoekmachine, een losse Windows Live Search-tool, YouTube en Microsoft's Office Mobile-suite met mobiele versies van Word, Excel, PowerPoint en OneNot. Footprints laat u een foto van een bepaalde plek maken en hangt hier de gps-gegevens aan. Ook Google Maps en ALK's Co-Pilot Live 8 maken gebruik van de gps-ontvanger. Een Facebook-client en de Twitter-client Peep voorzien in uw sociale media-behoeftes. Hoewel Peep niet alle Twitter-functionaliteit ondersteunt werkt de client erg prettig op de HD2.

De HD2 kan zijn internetverbinding delen via wifi, bluetooth of usb (tethering). Radio luisteren kan met de ingebouwde fm-tuner, maar hiervoor moet u wel de meegeleverde headset aansluiten. Deze dient als antenne. Hoewel de HD2 is uitgerust met een 5-megapixel camera valt de kwaliteit van de foto's ons wat tegen. Wie de smartphone niet helemaal stil houdt, eindigt onherroepelijk met bewogen foto's. Voor simpele kiekjes voldoet de camera. Als telefoon is de HD2 niet opzienbarend. Het scherm schakelt zichzelf uit bij een telefoongesprek en gesprekken zijn te accepteren of af te wijzen met een slider op het scherm.

De HD2 wordt geleverd met een 1230mAh lithium-ion accu. HTC claimt dat deze voor 380 minuten spraak en 490 uur standby garant staat. De accu gaat inderdaad een behoorlijke tijd mee, we hoeven de HD2 slechts om de paar dagen aan de lader te hangen. De accuduur wordt wel aanzienlijk verkort bij intensief gebruik van wifi. Het benaderen van de accu is een uitdaging: de metalen achterzijde vereist flink wat kracht om los te komen. Zowel het sim-slot als microsd-slot bevinden zich achter deze plaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • groot 4,3-inch touchscreen

  • HTC Sense-gebruikersinterface

  • sociale netwerkapplicaties

  • flinke omvang

De HD2 is zeker niet perfect, maar het is wel de beste Windows Mobile-smartphone die we ooit in onze handen gehad hebben. De HTC Sense-interface maakt dit besturingssysteem veel bruikbaarder dan we gewend zijn en het grote 4,3-inch scherm leent zich bij uitstek voor het bekijken van websites. Een nadeel van het scherm is dat de HD2 een forse smartphone is. Ook is de HD2 niet goedkoop.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten