abonneren

HD Pro Webcam C910

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Losse webcams zijn zeker niet meer zo hot als enkele jaren geleden, maar wie op zoek is naar kwaliteit kan eigenlijk niet om de C910 van Logitech heen.

Nu elke laptop is uitgerust met een ingebouwde webcam, lijken de gouden tijden voor webcamfabrikanten voorbij. Toch vindt er nog voldoende innovatie plaats – zeker bij marktleider Logitech. Interessant is dat Logitech zich niet expliciet op de desktopmarkt richt. De Zwitserse fabrikant denkt zijn webcams ook te kunnen slijten aan mobiele gebruikers, door ze extra functionaliteit te geven boven de ingebouwde modellen. De C910 is het huidige topmodel en is één van de eerste webcams voor consumenten die in theorie 1080p-beeld kan streamen. Dat we ‘in theorie’ zeggen, heeft vooral te maken met een gebrek aan software die met deze resolutie overweg kan. Zo beperkt Windows Live Messenger zich nog steeds tot 640 bij 480 pixels en heeft ook Skype nog steeds geen hd-mogelijkheden. Zelfs Logitech’s eigen chatprogramma, Vid HD, beperkt zichzelf tot een 720p-resolutie.

Met het oog op de toekomst zit u desondanks goed met deze webcam en het moet gezegd worden, de forse beeldsensor biedt ook op lagere beeldresoluties een ongekende beeldkwaliteit. Beelden zijn haarscherp en de webcam past zich automatisch aan veranderende lichtomstandigheden aan, waarbij Logitech de focus legt op het gezicht van de gebruiker. De kwaliteit van een hd-camcorder wordt niet gehaald, maar een betere webcam dan de C910 zijn we tot nu toe niet tegengekomen. Ook over de geluidskwaliteit valt niet te klagen: de ingebouwde stereomicrofoon is gevoelig genoeg om alle stemnuances op te pakken, maar filtert storend omgevingsgeluid netjes weg.

Wie filmpjes wil maken met de webcam kan het beste afzien van de meegeleverde Logitech-software, omdat deze een behoorlijk heftige compressie uitvoert. Dit is niet uit te schakelen. Gelukkig zijn er legio freeware-alternatieven waarbij u zelf de codec en het compressieniveau kunt instellen. Een ander minpunt is dat de meegeleverde Quickcam-software inmiddels topzwaar is geworden (120 MB). Dit is te wijten aan alle speciale effecten en filters. Grappig, maar de software is hierdoor niet altijd even stabiel.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende beeldkwaliteit
  • uitstekende geluidskwaliteit
  • prettige klemconstructie
  • nog geen software voor 1080p
  • software crasht soms
Uitstekende beeldkwaliteit, uitstekende geluidskwaliteit -- de Logitech HD Pro Webcam C910 is op consumentenvlak vooralsnog onovertroffen. Nu is het wachten op chat-applicaties die 1080p-streaming gaan ondersteunen...

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Webcams

Tags: