abonneren

Hard Disk Manager 2010 Professional

Formatteren, defragmenteren, partitioneren: er zijn legio tools die uw harde schijf kunnen optimaliseren. Hard Disk Manager 2010 Professional van Paragon kan het allemaal, maar erg overzichtelijk is het niet.

Bij het opstarten van ons testexemplaar zijn we eventjes bang dat we per ongeluk de editie voor beginners te pakken hebben. Een amateuristisch keuzescherm begroet ons en biedt wizards aan in vijf categorieën (partitioneren, backup en recovery, kopiëren en migreren, veiligheid en optimaliseren, en bootmanagement). Zodra we echter op 'Full scale launcher' klikken, krijgen we een imponerend scherm met een grote hoeveelheid mogelijkheden. Dat is wat we verwachten van een Professional edition!

U kunt op een aantal manieren aan de slag. Het midden van het scherm toont informatie over uw schijven, met een partitiediagram dat doet denken aan Windows’ eigen Schijfbeheer. Door te rechtsklikken op een partitie ziet u de dingen die u ermee kunt doen. Dit varieert van simpele taken als vergroten en verkleinen, tot het aanpassen van clustergrootte en het overschrijven van lege ruimte op de partitie. Van sommige tools betwijfelen we het nut. Zo is het mogelijk het ntfs-versienummer van een partitie omlaag te halen, zodat het bestandssysteem compatibel wordt met Windows NT en/of 2000. Het verlagen van het versienummer betekent echter niet dat functionaliteit als Volume Shadow Copy ook geschikt wordt gemaakt voor die Windowsversies. Rechtsklikken op een schijf laat u partities herstellen als u deze per ongeluk hebt verwijderd. Ook is het mogelijk om backups te maken van een schijf (eventueel ook naar cd of dvd) en om iedere willekeurige sector van de schijf te bewerken.
 

Indrukwekkende herstel-cd

Verder zijn ook alle wizards uit de eenvoudige modus beschikbaar in een eigen menu, maar in de rest van de (enorm lange) menu’s kunnen we nog veel meer met onze harde schijf. Het menu Tools biedt een paar van de meest interessante opties. De wizard Recovery Media Builder stelt u in staat om een herstel-cd te maken. Als u opstart van deze op Linux gebaseerde cd hebt u de beschikking over diverse tools, waaronder Hard Disk Manager zelf. De herstel-cd is zó indrukwekkend dat deze bijna alleen al de aanschafprijs van Hard Disk Manager waard maakt. Verder kunt u de eigen bootmanager van Paragon installeren.

Uitgebreide backupmogelijkheden vindt u zowel in de wizards als in het menu Hard Disk. Hard Disk Manager kan backups maken op mapbasis, maar ook voor categorieën als E-mail en Documenten. Tevens kan HDM op partitiebasis backups maken. Door in het schijfdiagram op een partitie te klikken kunt u direct een backup maken van één of meerdere partities; in het menu Hard Disk krijgt u alle mogelijkheden in een overzichtelijk lijstje gepresenteerd.Prijskaartje

Helaas is de Professional-editie niet goedkoop: € 79,95. Voor de helft van de prijs hebt u al de Suite-editie. Deze biedt wat minder mogelijkheden (met name op het gebied van virtualisatie), maar voldoet zeker voor thuisgebruik. De enige hobbel die u moet nemen is de gebruiksvriendelijkheid: andere pakketten op dit prijsniveau zijn meestal een stuk duidelijker, maar bieden ook lang niet zo veel opties.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goed backupmogelijkheden
  • veelzijdige boot-cd
  • doet alles met uw harde schijf en nog veel meer
  • beroerde interface
De hoeveelheid mogelijkheden van Hard Disk Manager 2010 Professional is overweldigend. Van schijfonderhoud tot rampenmanagement weet het pakket ons te overtuigen. Het enige minpunt is de interface. U kunt kiezen tussen een knullig makkelijke en een onoverzichtelijk complete interface – er is geen middenweg. Als Paragon een stel interface-ontwerpers op HDM loslaat, zullen de mogelijkheden pas écht uit de verf komen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: