abonneren

Hard Disk Manager 2008 Suite

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De harde schijf is misschien wel het belangrijkste onderdeel in uw pc. Een snelle processor of fraaie grafische kaart zijn natuurlijk ook onmisbaar, maar bij een defect ruilt u ze probleemloos in voor een nieuw exemplaar. Is er echter een probleem met de harde schijf, dan zijn uw gegevens in het geding. De harde schijf in topconditie houden is dan ook de moeite waard.
Paragons nieuwe suite zou alle facetten van hardeschijfbeheer ondersteunen.

In den beginne

Het leven van een harde schijf begint met het initialiseren, formatteren en partitioneren ervan. Dat kunt u doen met de tools die standaard in Windows meegeleverd worden, maar Paragon Hard Disk Manager 2008 kan het beter. Zo bent u bij het formatteren via Windows beperkt tot de 'Microsoft'-bestandssystemen (ntfs en fat). Lastig als u een schijf wilt delen met besturingssystemen als Linux of Mac OS X, want die hebben meestal moeite om te lezen en vooral schrijven naar ntfs. Paragon kan formatteren in fat (12,16 en 32), ntfs, ext2, ext3, ReiserFS, Linux Swap en hpfs, zodat alle belangrijke besturingssystemen ondersteund worden. Partitioneren is ook een stuk beter te doen met Paragon dan via Windows, want in Windows kunt u niet zomaar een partitie vergroten, verkleinen of verplaatsen, tenzij u Vista Ultima heeft. Natuurlijk kunnen meer commerciële producten bestaande partities aanpassen, maar vrijwel altijd moet u dan de pc opnieuw opstarten. Daarom zijn we blij dat Paragon nu ook ntfs-partities onder Windows kan vergroten zonder de gebruikelijke reboot.

Aanpassen

Partities of volumes aanpassen gaat vlot en kan van redelijk geavanceerd tot simpel met wat muisklikken worden gedaan. Vrije ruimte van de ene partitie naar de andere verplaatsen, partities undeleten, verplaatsen, vergroten of verkleinen, logisch of primair maken en de clustergrootte aanpassen - via de ingebouwde wizards is het een fluitje van een cent. We zijn enthousiast over de optie om de master boot record (mbr) te overschrijven met de standaard bootstrapcode. Wie wel eens een kritieke fout heeft gemaakt, een zeer ongelukkige crash heeft beleefd of een virus heeft gehad, kent het wel: de pc klaagt plots dat er geen bootable medium aanwezig is. Als de mbr beschadigd raakt of wordt gewist, kunt u niet meer opstarten. In de mbr staat namelijk vermeld hoe het besturingssysteem moet worden geladen, dus zonder mbr komt u niet meer in Windows. De mbr terugzetten is meestal geen sinecure, dus de optie om een nieuwe mbr te genereren is een welkome aanvulling!

Onderhoud

Nadat uw schijf naar wens is ingedeeld, kunt u uw data erop bewaren. Als de schijf opeens stuk gaat, zit u met de gebakken peren, tenzij u regelmatig backups hebt gemaakt. Ook dat kan met Paragon. Via een wizard maakt u een complete backup van uw systeem of een bepaalde partitie. Ook migreren naar een nieuwe schijf en schijfdefragmentatie behoren tot de mogelijkheden. Het maken van een bootable herstelschijf en de mogelijkheid om cd's en dvd's te branden vanaf elk soort bestandssysteem (dus ook non-Windows) zijn handige extra's. Een complete schijf shredden (permanent wissen) is mogelijk, al zult u dat zelden of nooit nodig hebben. Onder de noemer Backup Capsule kan Paragon een eigen partitie maken om backups te beveiligen, iets wat we eerder al bij de concurrentie zagen. De koek is nog niet op, want ook een Boot Manager, een sector-editor voor zeer lowlevelaanpassingen en een fileviewer voor alle ondersteunde bestandssystemen maken de lijst af.

PluspuntenConclusie
  • zeer functioneel
  • bruikbare extra's
  • gunstig geprijsd
De prijs van Paragons Hard Disk Manager 2008 Suite is zeer gunstig; een licentie voor drie pc's kost €39,95. Dat is een tientje goedkoper dan de vorige versie én de meeste concurrenten. Jammer dat de backupmogelijkheden niet op bestandsniveau maar op partitieniveau werken, dat zou deze suite naar vijf sterren hebben getild.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: