abonneren

Grass Valley Edius Neo 3.5

Als je video wilt monteren, dan scheelt het een slok op een borrel als je dat doet met de juiste videobewerkingssoftware. Om je een handje te helpen bij het vinden van dat pakket, bekijken we mogelijke kandidaten waarmee je goed een filmpje kunt monteren.

Om videoclips te organiseren in Edius Neo kan je ze voorzien van commentaar. Als je kernwoorden kommagescheiden invoert, kan je er daarna op zoeken. Een handige optie is tevens dat je het posterframe van de thumbnail kunt aanpassen, waardoor je clips eenvoudiger kunt terugvinden op basis van herkenning.

Edius blinkt uit in de verscheidenheid aan montagemogelijkheden. Als je overschakelt naar dual view krijg je permanent de bron- en tijdlijnmonitor in beeld. In de bronmonitor kan je selecties uit clips maken en deze plaatsen op de tijdlijn of opslaan als subclip. 
Op de tijdlijn krijg je er een heel scala aan opties bij zodra je overschakelt naar de trimmodus. Niet alleen kan je dan gebruikmaken van vier verschillende manieren om je videoclips te trimmen, Edius Neo is zelfs in staat om je daarbij vier beelden tegelijk te tonen. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld de sliptrim gebruikt, waarbij je het in- en uitpunt van een geselecteerde clip verlegt. Dat heeft namelijk direct gevolgen voor de clip ervoor en de clip erna. Je kunt trimmen met de muis op de tijdlijn en in de monitor zelf, maar makkelijker gaat het met de komma- en punt-toetsen, al dan niet in combinatie met de Shift-toets.

De audiomixer werkt uitstekend, maar verschijnt wel in een popup en is niet schaalbaar. Voordat je de schuiven in de mixer kunt gebruiken, moet je eerst onder die schuiven aangeven of je het clipvolume of trackvolume wilt aanpassen. Opvallend is wel dat het in Edius Neo onmogelijk is om clips automatisch te laten normaliseren tot het maximale volumeniveau.

Edius ondersteunt niet de avchd2.0-standaard, waardoor het onmogelijk is om videobestanden met een resolutie van 1920 x 1080 50p te bewerken of te exporteren. Bij de export kan je zelf de parameters instellen en deze opslaan in een template. De kwaliteit van de geëxporteerde bestanden is erg goed.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: Videobewerking, edius

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord