abonneren

GParted 0.3.9.4

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
GParted staat voor Gnome Partition Editor, en meteen weet u dat het om een Linux-applicatie gaat. GParted is een grafisch front-end voor GNU Parted, en dat maakt de tool ook prima bruikbaar voor niet-Linuxkenners.

U hoeft alleen maar het iso-bestand te downloaden en naar cd te branden (94 MB). Zodra GParted is ingeladen, krijgt u een informatief partitie-overzicht met onder meer de grootte, het bestandssysteem, de vrije en gebruikte ruimte, en de status zoals boot, hidden en raid. Eerst verkleinen we een ntfs-partitie, creëren en formatteren we een ext2-partitie en verplaatsen we een fat32-partitie (zodat er ook aan de linkerzijde van deze partitie vrije ruimte beschikbaar komt). Net als bij veel andere partitiemanagers plaatst ook GParted al deze opdrachten in een 'wachtrij' en worden ze pas uitgevoerd wanneer u op Apply drukt. De gevraagde aanpassingen worden opvallend snel, maar succesvol - en zonder dataverlies - uitgevoerd. Windows XP start hierna probleemloos op en het schijfbeheer reflecteert netjes de nieuwe schijfindeling.

In een tweede ronde laten we GParted een gevulde fat32- en ntfs-partitie converteren naar respectievelijk ext3 en reiserFS en vervolgens naar respectievelijk ntfs en fat32. Ook deze operaties worden snel uitgevoerd, maar de gegevens uit deze partities blijken de dubbele conversie niet te overleven - Windows toont compleet lege partities! Ons derde experiment verloopt wél foutloos: het kopiëren van een ntfs-partitie naar niet-toegewezen schijfruimte. Deze operatie is kinderlijk eenvoudig: selecteer de partitie, druk op de Copy-knop, klik de vrije schijfruimte aan en bevestig met Paste, GParted zorgt voor de rest. Op ons vierde experiment bijt GParted echter de tanden stuk: het blijkt niet mogelijk een vrijgekomen brokje schijfruimte aan een van onze bestaande partities te koppelen.

Vermeldenswaard is wel nog de mogelijkheid om de status van een partitie te wijzigen (Gparted noemt dit 'vlaggen beheren'), het label van een partitie te hernoemen en een partitie op fouten te laten controleren (althans voor de meeste bestandssystemen). Verder bevat de live-cd onder meer het programma TestDisk: een ietwat spartaanse, maar toch degelijke tool voor het herstellen van partitiegerelateerde problemen, zoals een onopstartbare schijf of een plots verdwenen partitie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • gratis
  • ook bruikbaar voor niet-Linuxkenners
  • snel
  • diverse conversieslagen kunnen riskant zijn
  • vrije ruimte is niet toe te voegen aan bestaande partities
Het het ingebouwde schijfbeheer in Windows volstaat alleen voor de meest eenvoudige partitiebewerkingen. Het gratis GParted voegt daar handige functies aan toe die bovendien ook met alle belangrijke Linux-partities overweg kan. Echter kan Gparted niet tippen aan functies van betaalde partitie software zoals bijvoorbeeld Paragon Partition Manager.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie