abonneren

Google Cloudprinter

Met Google Cloudprinter kan je vanuit de hele wereld je eigen printer benaderen. Zelfs een klassieke printer kan je zo geschikt maken voor draadloos printen. Sinds kort is er ook een officiële Android-app.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • geschikt voor vrijwel alle printers
  • printen ook vanaf Dropbox of Google Drive mogelijk
  • Minpunten
  • delen werkt niet vanuit alle apps
  • niet volledig geïntegreerd

Fabrikanten als HP, Samsung en Epson bieden apps voor afdrukken en soms ook scannen vanaf je smartphone of tablet, maar zo’n app is niet altijd nodig. Apple heeft bijvoorbeeld de AirPrint-technologie en Android 4.2 biedt vanuit enkele standaard-apps (onder meer e-mail en browser) de mogelijkheid rechtstreeks af te drukken op een lokale wifi-printer, met Wi-Fi Direct.

Google Cloudprinter zorgt echter voor een bredere ondersteuning: je kunt afdrukken naar Cloudprinter-compatibele printers én naar klassieke printers die vanaf je pc toegankelijk zijn (ongeacht hoe de printer is aangesloten). De printer moet (via de Chrome-browser) wel eerst zijn gekoppeld aan Google Cloudprinter, en voor afdruktaken moet de computer aan staan.

Als je Gmail of Google Documenten via de browser bezoekt, bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet, kan je daar direct afdrukken naar Cloudprinter, zonder de noodzaak voor een app. Om ook een document vanaf je Android-toestel te printen, komt de onofficiële app Cloud Print van pas.

Of Google’s nieuwe Cloudprinter-app, die we hier bespreken. Ook hiermee is printen nog niet volledig geïntegreerd. Een sms’je of mailtje printen gaat niet zomaar. Vanuit de Cloudprinter-app kan je echter wel handig een bestand selecteren in bijvoorbeeld Google Drive, Dropbox of je Galerij, om het vervolgens af te drukken. De app laat je verder nog de printer kiezen (zelfs de fax, labelprinter en pdf-writer weet Cloudprinter te registreren) en de wachtrij bekijken. Wat ook goed blijkt te werken, is het delen van een document met de Cloudprinter-app vanuit een bestandsbeheerder. Maar ook een takenlijst in Wunderlist laat zich prima delen. Toch geeft delen vanuit apps wisselende resultaten. Het hangt er vooral van af wát er wordt gedeeld.

Printen onder iOS
Apple biedt sinds iOS 4.2 de printfunctie AirPrint, beschikbaar vanuit verschillende apps. Wat AirPlay doet voor muziek en video, doet AirPrint voor afdruktaken. Printers worden automatisch gevonden, maar net als AirPlay werkt het alleen op je lokale netwerk. Onder meer de printers uit de ePrint-lijn van HP zijn geschikt voor AirPrint. Handig is dat deze printers ook afdruktaken via internet kunnen ontvangen. Hiervoor kan je een document per e-mail naar het persoonlijke e-mailadres van de printer sturen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: cloudprinter