abonneren

GOM Player 2.19

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De VLC multimediaspeler geldt als de koning onder de freeware mediaspelers, met name vanwege de ingebouwde codecs en prima performance. Het relatief nieuwe GOMplayer wil graag de kroon overnemen. Kan het die strijd aan?

Net als VLC komt ook GOM met interne codecs. Geen gezeur dus met zoeken naar en downloaden van allerlei codecs voordat u kunt genieten van een muziekje of spannende film. Gewoon downloaden, installeren en direct onderuit zakken. GOM is slechts 5,6 MB groot, waar VLC 9,3 MB nodig heeft. VLC komt wel met meerdere talen, waaronder het Nederlands. GOM is Engelstalig, wat natuurlijk geen enkel probleem hoeft te zijn.

De menu's van GOM zijn wat minder spartaans dan die van VLC. Net als VLC komt GOM met héél veel instellingen en opties. Prima, want zo kunt u net zolang pielen met bijvoorbeeld ondertitelingsbestanden tot alles precies naar wens is. Tot zover lijken de twee spelers elkaar niet al te veel te ontlopen.

Maar de echte test zit 'm natuurlijk in het correct afspelen van audio en video. Wij pakken er eens wat bestanden bij om GOM in de praktijk te beoordelen, en meteen is het raak. We willen een vrij pittig (hoge kwaliteits) videobestand afspelen en al snel blijken de audio- en videosporen niet meer synchroon te lopen. Misschien ligt het eraan dat we de software niet op de allersnelste pc testen? Maar helaas voor GOM speelt VLC 0.86f hetzelfde bestand wél prima af en blijft de video de hele tijd netjes synchroon lopen. De eigen codecs van fabrikant Gretech leggen het dus duidelijk af tegen die van VLC.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • ingebouwde ondersteuning voor flv, ogg en mkv
  • veel functies
  • gratis
  • codecs zijn verre van optimaal
Hoewel GOM Player een aardige poging doet VLC van de troon te stoten, moet er nog een hoop gebeuren aan de software, en met name de codecs, voordat dit daadwerkelijk gebeurd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: