abonneren

Gmail

Hoewel webmaildiensten enorm veel gebruikers hebben, is de mailclient op de desktop onverminderd populair. Wij testen acht web- en desktopclients en kijken welke oplossing het best functioneert. Vandaag: Gmail.

Het verhaal van Gmail mag bekend worden verondersteld. Na een lange besloten bètaperiode werd de maildienst publiek gemaakt en bleek het direct een groot succes. Naast de maildienst zijn ook de clientfuncties van Gmail erg ver ontwikkeld. Het ophalen van mail van andere accounts is mogelijk en ook de categoriefunctie (met labels) is erg handig. Gmail heeft ook de discussieweergave van mails op de kaart gezet, die inmiddels is overgenomen door veel andere clients, zoals Outlook. Bovendien zijn er in de categorie Labs (een optie in de menubalk van Settings) nog een heleboel extra’s te vinden. Met de labs-opties kunt u Gmail uitbreiden met nuttige opties, waaronder Calendar-integratie en voorbeeldweergaves voor onder andere Google Docs, Maps en Picasa. Het enige nadeel van Gmail is de interface, die niet erg gelikt is en enige gewenning vereist. Van de webclients is Gmail echter met afstand de meest configureerbare, en bovendien completer dan sommige pakketten (Eudora).

Backups zijn niet direct mogelijk, maar de handige doorstuurfunctie van Gmail laat u in één keer alle mails doorsturen naar bijvoorbeeld een pop3-account, zodat u ze met een lokale e-mailclient kunt backuppen, en u hebt ook via imap en pop3 toegang tot Gmail. Voor thuis kunt u dus een e-mailclient voor Windows gebruiken en voor onderweg Gmails mobiele versie. Gmail heeft zelf geen kalender-, rss- of nieuwsgroepenfunctie, maar u hoeft ze niet echt te missen, want Gmail biedt wel integratie met andere, losse diensten van Google, zoals Docs en Reader. Bovendien is offline toegang ook mogelijk door middel van de Google Gears-plugin (maar een html5-versie van offline toegang tot Gmail is er nog niet).

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitgebreide functionaliteit
  • toegang via pop3/imap
  • interface niet heel erg duidelijk
Gmail is qua functionaliteit erg uitgebreid, het is gratis en zowel de mobiele toegang als die via clients op de pc zit goed (mocht de webinterface niet bevallen).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Webmail

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie