abonneren

Glary Utilities 2.53.0.1726

Een pc wordt door de jaren geen steeds trager, omdat hij gaandeweg vol komt te zitten met allerlei onzinprogramma's en -bestanden. Met opschoonsoftware kan je je computer een goede poetsbeurt geven. Welk programma werkt het best?

Glary Utilities valt vooral op doordat het de optie 1-Klik-onderhoud prominent naar voren heeft gehaald – bij het opstarten is het zo'n beetje het eerste scherm dat je te zien krijgt. 1-Klik-onderhoud is precies wat het zegt: op basis van een aantal vaste parameters kan je met minimale inspanning je computer schoonmaken. Die parameters kan je zelf instellen en je hebt zodoende een op maat gemaakte scan. Vink de taken aan die je wilt uitvoeren, klik op scannen en je computer wordt geschoond van tijdelijke bestanden en gevaarlijke opstartitems. Erg gemakkelijk dus, zeker wanneer je het programma automatisch op gezette tijden laat draaien (kan alleen in de betaalde versie).

Glary is een behoorlijk uitgebreid programma. Schijf en register opschonen, een opstart- en softwareverwijderingsmanager, geheugen optimaliseren… het zit allemaal in het programma verwerkt. Glary heeft ook opties die andere programma's vaak niet hebben. Zo heeft Glary Utilities een Snelkoppeling Fixer (een functie die fouten in je startmenu en bureaubladsnelkoppelingen herstelt) en kan je snelkoppelingen maken waarmee je direct een 1-Klik-onderhoud kunt uitvoeren.

De menustructuur van Glary is eenvoudig, maar daar staat tegenover dat je minder uitgebreide uitleg hebt bij alle opties. Je weet soms niet wat er met bepaalde opties wordt bedoeld en dat is toch wel een serieus nadeel. Een ander nadeel is het gebrekkige browserbeheer. Er is wel uitgebreide ondersteuning van IE dankzij een Internet Explorer Assistent, maar Chrome en Firefox kunnen niet worden schoongemaakt of beheerd.

Sommige opties van Glary Utilities zijn niet zozeer gericht op het verbeteren van de prestaties van de computer, maar moeten je helpen meer overzicht te geven in je vaak rommelige Windows-directory. Zo zit er een dubbelebestandenzoeker in Glary verwerkt en kan je met de hulp van een legemappenzoeker onnodige mappen verwijderen. Opvallend is verder dat Glary gebruikmaakt van schoonmaak- en optimalisatiemogelijkheden die standaard in Windows zijn ingebouwd. Onder de kop Windows Standaard Tools vind je een aantal snelkoppelingen naar die mogelijkheden in Windows.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Glary Utilities