abonneren

GFI LanGuard

Als netwerkbeheerder heb je de handen vol. Het zou al een groot verschil maken als het controleren en updaten van alle computers in het netwerk efficiënter kon. Zowel voor de enthousiasteling thuis als voor mkb- en professionele bedrijfsnetwerken zijn er gelukkig legio tools.

GFI LanGuard mikt op de veiligheidsbewuste netwerkbeheerder. Wie een netwerk onder zijn hoede heeft, kent immers maar al te goed het belang van veiligheidsupdates, zowel op de servers als op de netwerkclients. Deze tool laat je dat veiligheids- en patchbeheer geheel gecentraliseerd uitvoeren. Dat kan zelfs zonder lokale agents, hoewel een audit mét agents betrouwbaarder en sneller verloopt. Overigens gaat het uitrollen van die agents naar je Windows-clients ook gecentraliseerd. Voor multisitenetwerken kun je een of meer agents als een relay laten fungeren: die krijgen dan alle patches door van de LanGuard-server, zodat ze ook zelf voor de distributie kunnen instaan.

De interface van GFI LanGuard oogt helder: een dashboard laat je in een oogopslag de veiligheidsstatus van je netwerk zien, evenals de resultaten van de (hardware en software) audits. Ook handig is de rubriek History, die je een overzicht geeft van alle gedetecteerde wijzigingen aan het netwerk die ook maar iets met veiligheid te maken hebben. Scans kun je inplannen, maar ook op elk gewenst moment in gang zetten. De scanprofielen zijn in dat opzicht erg handig: hier leg je vast wat je precies wilt scannen. Er zijn een hele reeks profielen voorgedefinieerd. Het blijft echter niet bij het vaststellen van kwetsbaarheden: het programma kan ook geheel geautomatiseerd voor het eigenlijke herstel instaan. Dat gaat trouwens verder dan het toepassen (of terugrollen) van patches en updates. Ook het verwijderen van niet-geautoriseerde toepassingen kan volledig automatisch verlopen, zolang de de-installatie geen tussenkomst van de gebruiker vraagt. GFI LanGuard maakt bovendien indruk door een scala aan overzichtelijke rapporteringen die zich in diverse formaten laten exporteren. Verder bevat de tool nog een aantal remotecontrolfuncties, waaronder wake-on-lan en shutdown, evenals een (basale) rdp-ondersteuning.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: netwerktools, gfi

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord