Samsung opent een succesvolle aanval op de iPhone 4 met deze high-end Android-smartphone.

De Galaxy S is Samsungs paradepaardje en dat zie je al van een afstand. De mooi gegeven handset is één van de grotere smartphones in de markt (122 x 64 x 10 mm), maar met zijn 119 gram desondanks verrassend licht – zelfs lichter dan de iPhone 4. De publiekstrekker is het 4-inch wvga (480 x 800) Super Amoled-scherm, dat foto's en video's met verbluffende kwaliteit weergeeft. Hoewel Apple claimt dat het Retina Display van de iPhone 4 de beste schermkwaliteit ter wereld biedt, weet het scherm van de Samsung Galaxy S zeker te wedijveren.

De Galaxy S draait op Android 2.1 (Eclair) en gaat vergezeld van Samsung's TouchWiz 3.0-interface. Een upgrade naar Android 2.2 (Froyo) staat voor later dit jaar op de planning. Samsung heeft een aantal applicaties voorgeïnstalleerd, waarvan AllShare en Layar het meest in het oog springen. AllShare laat u multimediabestanden, zoals foto's, muziek en video, via een wifi-verbinding met andere DLNA-compatibele apparaten delen. Layar is een augmented reality-browser. Het gebruikt de camera en gps-ontvanger om nuttige plaatsen weer te geven en er informatie over te tonen.

Het standaard homescreen is druk, met snelkoppelingen naar Gmail, Google Maps, Android Market, Google Talk en YouTube. Ook is er een Google-zoekbalk die snel toegang geeft tot het internet. Zoeken kan via het toetsenbord of via gesproken opdrachten (Google Voice Search), wat verrassend goed blijkt te werken. Net als bij andere Android-smartphones kan het homescreen naar eigen inzicht worden ingedeeld. Het synchroniseren met e-mailaccounts gaat snel en eenvoudig.

Tekst invoeren is geen probleem; het virtuele toetsenbord is ruim opgezet, zeker in landschapsstand. De Galaxy S geeft bescheiden haptische feedback wanneer we een toets indrukken. Nog handiger is de ingebouwde Swype-functie. Hierbij toetst u letters niet afzonderlijk aan, maar u glijdt met uw vingers over het toetsenbord om een woord te vormen. Deze manier van invoeren vereist een korte gewenning, maar werkt fantastisch. Volgens Samsung is het met Swype mogelijk 55 woorden per minuut te schrijven. Swype kan woorden voorspellen en komt vanzelf met alternatieven, mocht het niet duidelijk zijn welk woord u bedoelde. In onze ervaringen is het eerste gepresenteerde woord ook meestal het juiste.

Websurfen is rap, niet alleen op wifi maar ook op 3G. De meeste websites passen perfect op het scherm in landschapsstand. Pinch-to-zoom werkt erg goed op het aanraakgevoelige scherm. Later dit jaar krijgt de Galaxy S een upgrade voor Adobe Flash 10.1, waardoor het makkelijker wordt onderweg videoclips te bekijken.

Aan boord van de Galaxy S vinden we een 5-megapixel camera, inmiddels de standaard voor nieuwe smartphones. Samsung heeft een led-flitser achterwege gelaten, maar de kwaliteit van de foto's overtuigt en de autofocus, geotagging en gezichtsdetectie zijn uiterst welkom. Aan de voorzijde van de smartphone zit een camera voor videogesprekken.

De accuduur is inconsistent. Over het algemeen doen we twee dagen met een accu, bij gemiddeld tot zwaar gebruik. Maar er zijn momenten dat de accu snel leegloopt, soms binnen een dag, zeker bij langere websurfsessies. Volgens Samsung zou de 1500mAh-accu goed moeten zijn voor 390 minuten spraak (3G) en 576 uur standby. Er zijn twee varianten van de Galaxy S leverbaar, een 8GB-model en een 16GB-model. Er is een microsd-slot voor extra geheugencapacaciteit (tot 32 GB).

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • uitstekend scherm

  • lichtgewicht

  • Swype werkt uitstekend

  • snelle processor

  • geen flitser

De Samsung Galaxy S is een uitstekend toestel, dat op sommige fronten de iPhone 4 voorbijstreeft. Android 2.1 is een genot om te gebruiken en is beter naar eigen wens aan te passen dan Apple's iOS 4. Het is jammer dat de accu nukken heeft en dat Samsung een led-flitser overbodig vond, anders hadden we de smartphone vijf sterren gegeven.

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten