}
abonneren

G51JX-IX044V

3D-gaming: het kan al met de Asus G51JX-IX044V. Dit notebook is namelijk voorzien van Nvidia 3D Vision, waardoor u met de meegeleverde 3D-bril in 3D kunt gamen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Tv-fabrikanten richten zich meer en meer op 3D-tv en natuurlijk kan de computerwereld niet achterblijven. Nvidia heeft al een 3D-product op de markt gebracht in de vorm van 3D Vision: een losse usb-receiver die draadloos verbonden is met een speciale 3D-bril, om zo games spectaculair in 3D weer te geven. Dit product vereist wel specifieke hardware, waaronder een 120Hz-monitor en een krachtige computer die 3D-beelden moeiteloos kan genereren. Asus heeft alle benodigde hardware gebundeld in hun G51JX-gamingnotebook. Deze gigantische krachtpatser wordt compleet geleverd met Nvidia’s 3D Vision-oplossing.

Brute kracht

De Asus G51JX-IX044V, zoals hij voluit heet, is een notebook met flinke hardwarespecificaties. Zo draait het notebook op een Core i7 (720 QM)-processor, bevat het 4 GB aan ddr3-ramgeheugen (1066 MHz), een harde schijf van 640 GB en worden de graphics verzorgd door de uiterst krachtige Nvidia GeForce GTX 260M-chipset. Natuurlijk bevat het notebook ook een optische drive. Als we de benchmarks op het notebook loslaten, zien we al snel dat dit het krachtigste notebook is dat we tot nu toe in ons lab hebben mogen testen. Ter vergelijk: het snelste notebook tot nu toe scoorde 5597 punten in PC Mark Vantage. Dit notebook scoort 6194 punten. Daarnaast haalt het een fenomenale score van 10079 punten in 3D Mark 2006, terwijl het gemiddelde notebook met een eigen grafische kaart hier tussen de 3000 en 4000 punten scoort. Als we overigens de benchmarks in 3D uitvoeren, dan zien we bevestigd dat 3D-gaming een stuk zwaarder is. De 3D Mark-score daalt naar 7126 punten en het aantal frames per seconde daalt met ruim tien frames.

Brilziekte

De prestaties zitten wel goed bij dit gamingnotebook, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de 3D-gamingcapaciteit. Allereerst kunnen we stellen dat 3D zeker een extra dimensie toevoegt aan het gamen. Er zijn heel veel games, ook van enkele jaren oud, die prima omgezet kunnen worden naar 3D. Op de website van Nvidia staat een uitgebreide lijst met compatibele games. Echter verloopt het 3D-gamen niet probleemloos. Helder omgevingslicht zorgt voor veel flikkeringen wanneer we de 3D-bril dragen en dit kan hoofdpijn veroorzaken. Het licht vermijden is dan de oplossing. Ook merken we dat gamen in 3D, hoewel mooi, ook erg vermoeiend is. Sommigen worden na een paar uur spelen zelfs misselijk.

Bij de game Titan Quest, die berucht is om zijn vage problemen, worden we geconfronteerd met haperende zwarte schermen die het spelen van de game onmogelijk maken. We besluiten de grafische drivers te updaten, maar dit blijkt een grote vergissing. Probleemloos vervangt Nvidia de drivers, maar na een herstart zijn we de 3D-functionaliteit volledig kwijt. Gelukkig vinden we al snel de 3D Vision-drivers op de Nvidia-website, maar helaas laten deze zich niet installeren. De huidige driver voor de grafische kaart is te nieuw en niet compatibel met 3D Vision. Hieruit blijkt duidelijk dat 3D voor Nvidia nog geen prioriteit heeft. Na wat langer zoeken komen we de volledige installatie-cd tegen voor 3D Vision, inclusief compatibele drivers voor de grafische kaart. Na installatie van deze download van ongeveer 400 MB en een herstart hebben we eindelijk onze 3D-functionaliteit weer terug. Tevens draait de game Titan Quest nu ook probleemloos.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • zeer krachtig notebook
  • 3D-compatibel met heel veel games
  • 3D-gaming is gaaf
  • 3D-drivers lopen achter
  • helder omgevingslicht hindert bril
Hoewel gamen in 3D wel erg stoer is, staat de technologie nog duidelijk in de kinderschoenen. We raden u dan ook nog niet aan over te stappen op 3D, zelfs als u gameliefhebber bent. Overigens komt binnenkort de opvolger van dit notebook uit: de Asus G51JX-IX305V. Deze heeft de 3D Vision-usb-receiver voor de bril geïntegreerd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI