Google's langverwachte mobiele besturingssysteem, Android, is eindelijk uit en doet zijn intrede in Nederland in de vorm van de T-Mobile G1, geproduceerd door HTC.

De smartphone heeft dezelfde grootte als de iPhone, zij het wat dikker, met een groot scherm en een onderrand met vijf knoppen en een kleine trackball. Deze rand steekt licht naar voren uit; of dit ook maar iets uitmaakt in geluidskwaliteit is twijfelachtig. De toetsen zijn bedoeld voor bellen, home, terug en ophangen. De laatste knop is de menu-knop, die we vaak nodig blijken te hebben. De rest van de interface wordt bediend via het touchscreen, dat geen multitouch-bediening ondersteunt.

De accu wordt geladen door middel van een mini-usb-poort aan de onderzijde van het apparaat, verborgen achter een plastic klepje. Het duurt wel even voor de G1 opgestart is, zeker een minuut. Het is dus praktischer de G1 opgeladen en draaiend te houden, indien mogelijk.

Het instellen van de telefoon is een peuleschil: voer uw Google accountgegevens in, en uw adresboek wordt automatisch gesynchroniseerd. U kunt zelfs de Gmail-applicatie gebruiken om uw mail te checken. En dat is dan ook het eerste dat wij doen. Meteen krijgen we het idee dat Android een work-in-progress is, en nog lang geen fantastische smartphone. In veel applicaties op de smartphone laat een druk op de menuknop een regel of twee aan opties zien. Eén van de mogelijkheden heet 'more' en leidt tot een langer menu waar u met uw vinger doorheen kunt scrollen om zo een optie te selecteren. Het is ook mogelijk optielijsten op te roepen door langere tijd met uw vinger op een bepaalde plek te drukken.

U zult vermoedelijk redelijk vaak berichten markeren als spam. Vervelend is dat de mogelijkheid hiertoe niet in het standaardmenu zit, dus meteen bij de shortcuts na het drukken op de menu-knop. Nu moet u het extra popupmenu oproepen en is het ook nog eens de laatste optie, zodat u een flink stuk moet scrollen. Dit soort kleine foutjes in de gebruikersinterface gaan al snel irriteren.

Er worden anderen mailaccounts ondersteund, hoewel sommige gebruikers problemen melden met het updaten van de mailboxen. Wij hebben een andere klacht: mobiele toegang tot elke IMAP-folder op de server is fantastisch, maar wanneer er een mappenhierarchie is laat Android deze niet zien. Alle mails worden in een lange lijst gepresenteerd -- in ons geval moeten we ons door 150 berichten worstelen.

De G1 heeft (nog) geen virtueel toetsenbord, afgezien van het numerieke pad om telefoonnummers te kiezen. Voor sms-berichten en email moet u het scherm naar de zijkant schuiven. U draait het apparaat en gebruikt hem vervolgens in landschapstand. Het toetsenbord dat zo vrijkomt bedient u met uw duimen. Het toetsenbord is redelijk prettig en we behalen een redelijke typesnelheid, maar omdat het niet altijd even praktisch is de smartphone in landschapsmodus te gebruiken zien we graag de mogelijkheid tot een onscreen toetsenbord.

Aan de achterzijde van de G1 zien we een camera, een camera voor videoconferencing ontbreekt. Er is een speciale sluitertoets in de zijkant van de G1 verwerkt. De camera start niet al te snel op en er is redelijk wat licht nodig om fatsoenlijke foto's te nemen. We zijn inmiddels betere camera's gewend, vooral die op Nokia N-serie smartphones. Na het maken van een foto worden we gepresenteerd met een menu waarin de foto meteen per email kunnen versturen. Selecteren we deze optie, dan krijgen we een blanco mail met de foto te zien, maar kunnen vervolgens niet door het adresboek scrollen om een contactpersoon te selecteren. We zijn weer verplicht het toetsenbord open te schijven en typen.

Er zijn ook een aantal sterke punten aan Android: de interface is eenvoudig aan te passen en er zijn meerdere homeschermen te ontwerpen, bijvoorbeeld voor werk en privé. Het installeren van applicaties via de online winkel is eenvoudig, net als surfen op het web en het opstarten van de ingebouwde gps. Omdat Android gebaseerd is op Linux, zullen veel van de huidige problemen snel opgelost worden of vervangen door andere applicaties.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goed scherm

  • bruikbaar toetsenbord

  • lange opstarttijd

  • ruwe kantjes aan de interface

  • slechte camera

Als we de hype en verwachtingen van Google's mobiele besturingssysteem in overweging nemen, dan moeten we toegeven dat we meer verwachtten -- een beter touchscreen, een betere accuduur, minder bugs en losse eindjes in de gebruikersinterface. Natuurlijk is dit het eerste besturingssysteem van Google, dus komen dit soort problemen niet als een complete verrassing. Wanneer Android volwassen is, zal het zijn mannetje prima kunnen staan.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten