Freemium System Utilities

Als het te goedkoop is om waar te zijn, zit er meestal een addertje onder het gras. Het gratis Freemium System Utilities bewijst vooralsnog het tegendeel.
Freemium System Utilities is een prima set tools, en bovendien gratis. Hopelijk voorziet Freemium het pakket voorlopig niet van advertenties, want System Utilities kan zich zeker meten met de andere freewarepakketten.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • veel opties
  • duidelijke interface
  • goede eenkliksschoonmaak
  • Minpunten
  • ongevraagde Verkenner-integratie

Na de installatie lijkt het even fout te gaan. Freemium System Utilities wil graag je e-mailadres hebben om productinformatie te kunnen versturen. Dat is gelukkig optioneel. Het bedrijfsmodel van Freemium is gebaseerd op advertenties, maar naar eigen zeggen zonder de gebruiker ermee lastig te vallen. We moeten zeggen, tijdens het gebruik van System Utilities zijn we niet lastig gevallen met ongevraagde reclame. Sterker nog: de interface is frisser en duidelijker opgezet dan veel vergelijkbare tools.

In het startscherm vind je vier categorieën functies. De 1 Click-Maintenance wordt meteen geopend, waardoor je met een klik je pc kunt laten opruimen. Daarbij worden het register, tijdelijke bestanden, snelkoppelingen en startmenu opgeruimd. Ook spyware en gebruikssporen van je browsers worden verwijderd. Voordat System Utilities iets doet, kun je bekijken of de gevonden problemen ook echt verwijderd mogen worden. Mocht je losse tools willen uitvoeren, dan kun je op een van de drie andere tabbladen kijken. Onder Clean Up & Manage bekijk je bijvoorbeeld je schijfruimtegebruik. Het Improve Performance-tabblad heeft een aantal geavanceerde functies die we niet vaak zien, zoals het optimaliseren van geheugengebruik en een vrij uitgebreide variant op Windows’ eigen Taakbeheer. Tot slot zijn er de Security & Privacy-opties. Je kunt daar makkelijk je browserplugins beheren, mappen en bestanden versleutelen en bestanden verwijderen, terughalen, samenvoegen en splitsen.

Het enige nadeel is de ongevraagde integratie in de Verkenner-contextmenu’s. Als je deze niet gebruikt, is de optie uit te schakelen via het Opties-menu. 

Let opeind juli heeft Freemium de download van Freemium System Utilities van de website verwijderd "wegens problemen". Naar verwachting komt in oktober een nieuwe versie beschikbaar.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: tools, freemium