abonneren

FastStone Image Viewer, veel meer dan een fotoviewer

FastStone Image Viewer is de perfecte vervanging van de standaard ingebouwde imageviewer van Windows. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een fotoviewer gaat, kan het programma veel meer dan dat. Zo kan het naast foto’s weergeven ook diavoorstellingen maken, bestandsformaten converteren, foto’s bewerken en collages maken.

None

FastStone Image Viewer kan veel meer dan alleen foto’s weergeven. Het biedt onder andere handige bewerkingsmogelijkheden en is toegankelijk en snel. Hoewel de interface in het begin wat ingewikkeld overkomt, werkt deze bijzonder prettig. Voor je het weet, wordt het programma onmisbaar.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Prettig werken in volledig scherm
  • Snel en gemakkelijk foto’s bewerken
  • Veel functies
  • Leuke diavoorstellingsopties
  • Minpunten
  • Maar één mp3-bestand per diapresentatiebestand

Na de installatie van dit piepkleine programma, start op het eerste gezicht een wat drukke interface op. Bovenin zie je veel menu’s en een toolbar met veel kleine knoppen. Het venster is opgesplitst in drie deelvensters: een navigatievenster, een miniatuurweergave en een venster met een voorbeeld van de geselecteerde afbeelding.

Lees ook: Review: Serif DrawPlus

Volledig scherm

De kracht van FastStone Image Viewer komt pas echt naar voren zodra een afbeelding in volledig scherm wordt geopend. Opties zijn netjes in de randen van het scherm verborgen, waardoor je de foto duidelijk in beeld hebt. Zodra je de muis naar een van de randen schuift, verschijnen de opties. Het bewerken van een foto werkt op deze manier bijzonder prettig; je wordt minder afgeleid door andere programma’s en meldingen, en daarbij werkt het programma ook nog eens lekker vlot.

De bewerkingsmogelijkheden van speciale fotobewerkingsprogramma’s als Gimp of Photoshop zijn natuurlijk uitgebreider. Toch zijn de aangeboden mogelijkheden van FastStone Image Viewer ruim voldoende, snel toepasbaar en gemakkelijk in gebruik. In het programma vind je de basisopties zoals roteren en bijsnijden, maar er zitten ook geavanceerdere opties in, zoals mooie effecten, het aanpassen van kleuren en belichting, ruisreductie en kloon- en retoucheeropties. Ook kan een selectie foto’s in een keer worden geconverteerd of herbenoemd.

Diavoorstelling maken

FastStone Image Viewer biedt leuke opties om een diavoorstelling te maken. Denk aan 156 verschillende dia-overgangseffecten, de mogelijkheid om muziek toe te voegen en automatische informatieweergave, zoals de datum en tijd, bestandsnaam en EXIF-info. Een diavoorstelling kan ook worden opgeslagen als een diapresentatiebestand. Het gekozen muzieknummer en de foto’s worden gecomprimeerd en opgeslagen in dit bestand. Bij het testen van een diapresentatiebestand, maakte het programma van ruim 15 GB aan vakantiefoto’s een bestand van slechts 1,27 GB (jpg-formaat 1920x1080 en een kwaliteit van 85%). Zo’n bestand kan vervolgens worden meegenomen op een usb-stick en worden bekeken op een andere computer.

Voor meer informatie: www.faststone.org

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Overig

Tags: fotobewerkingsprogramma, fotobewerkingsprogramma online, faststone image viewer 5.1