Als netwerkbeheerder heb je de handen vol. Het zou al een groot verschil maken als het controleren en updaten van alle computers in het netwerk efficiënter kon. Zowel voor de enthousiasteling thuis als voor mkb- en professionele bedrijfsnetwerken zijn er gelukkig legio tools.

FAN, wat staat voor Fully Automated Nagios, is een opensourceproject dat in eerste instantie de installatie van Nagios Core makkelijker moet maken. FAN is een gratis netwerkmonitoring- en rapporteringstool. Het product komt in de vorm van een CentOS-distro die zich op ons testapparaat probleemloos laat installeren. Je hoeft alleen nog maar een ip-adres en de nodige dns-informatie in te geven. Wel is er nog enig configuratiewerk nodig om op afstand een Windows- of Linux-host te kunnen monitoren, zowel op host als op server.

FAN laat zich vanuit een overzichtelijke webinterface benaderen. De openingspagina bestaat uit vier onderdelen: Nagios, Centreon (een van de betere interfaces voor Nagios), NagVis (een krachtige netwerkmappingtool) en enige documentatie in wiki-formaat. Het gaat hier om Nagios Core: de gratis variant van het commerciële Nagios XI. Beide varianten laten zich overigens ook in de vorm van een virtuele toepassing downloaden. Nagios werkt met een reeks plugins die voor de eigenlijke monitoring en rapportering zorgen. Zo kun je onder meer de status van services, applicaties en netwerk protocollen opvragen. Die controles zijn trouwens ook makkelijk in te plannen. De belangrijkste informatie wordt vervolgens in een handig overzicht verzameld, maar je kunt de informatie ook in meer detail bekijken, per host of service. De rapporteringsmodule voorziet onder meer in een historisch overzicht, maar is al bij al vrij basaal. We raden je zeker aan ook de Centreon-interface te bekijken: die oogt zeer verzorgd en maakt diverse configuraties een stuk makkelijker. Vreemd genoeg blijkt NagVis hierbij onze (correct ingevoerde) login-id niet te aanvaarden.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

flexibel (plugins)

gratis

Minpunten

wat lastige configuratie

basale rapportering

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten