abonneren

FAN (Fully Automated Nagios)

Als netwerkbeheerder heb je de handen vol. Het zou al een groot verschil maken als het controleren en updaten van alle computers in het netwerk efficiƫnter kon. Zowel voor de enthousiasteling thuis als voor mkb- en professionele bedrijfsnetwerken zijn er gelukkig legio tools.

FAN, wat staat voor Fully Automated Nagios, is een opensourceproject dat in eerste instantie de installatie van Nagios Core makkelijker moet maken. FAN is een gratis netwerkmonitoring- en rapporteringstool. Het product komt in de vorm van een CentOS-distro die zich op ons testapparaat probleemloos laat installeren. Je hoeft alleen nog maar een ip-adres en de nodige dns-informatie in te geven. Wel is er nog enig configuratiewerk nodig om op afstand een Windows- of Linux-host te kunnen monitoren, zowel op host als op server.

FAN laat zich vanuit een overzichtelijke webinterface benaderen. De openingspagina bestaat uit vier onderdelen: Nagios, Centreon (een van de betere interfaces voor Nagios), NagVis (een krachtige netwerkmappingtool) en enige documentatie in wiki-formaat. Het gaat hier om Nagios Core: de gratis variant van het commerciële Nagios XI. Beide varianten laten zich overigens ook in de vorm van een virtuele toepassing downloaden. Nagios werkt met een reeks plugins die voor de eigenlijke monitoring en rapportering zorgen. Zo kun je onder meer de status van services, applicaties en netwerk protocollen opvragen. Die controles zijn trouwens ook makkelijk in te plannen. De belangrijkste informatie wordt vervolgens in een handig overzicht verzameld, maar je kunt de informatie ook in meer detail bekijken, per host of service. De rapporteringsmodule voorziet onder meer in een historisch overzicht, maar is al bij al vrij basaal. We raden je zeker aan ook de Centreon-interface te bekijken: die oogt zeer verzorgd en maakt diverse configuraties een stuk makkelijker. Vreemd genoeg blijkt NagVis hierbij onze (correct ingevoerde) login-id niet te aanvaarden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: fan, netwerktools

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord