abonneren

F-Secure Internet Security 2012

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Afgelopen jaar werden we overstelpt met nieuws over hackers, inbraken in databases en malware. In PCM december 2011 kijken we kritisch naar de marketingstrategie van grote beveiligingsbedrijven. Daarnaast natuurlijk reviews van alle antiviruspakketten.

Vorig jaar was F-Secure een subtopper, met goede techniek, maar malwaredetectie en snelheid rond het testgemiddelde. Dit jaar maakt het pakket wat dat betreft een grote sprong vooruit. In bijna alle beveiligingstests scoort F-Secure bovengemiddeld, op het onderdeel rootkitschoonmaak na. Let wel: onze beveiligingsresultaten zijn gebaseerd op de laatste 2011-versie, met dezelfde engineversie, maar mogelijk verschillen ten opzichte van de nieuwe versie. De prestaties van de nieuwe 2012-versie zijn wisselend. Het opstarten wordt met 15 seconden vertraagd, wat ongeveer gemiddeld is, maar het afsluiten duurt maar liefst 24 seconden langer. De systeembelasting verrast ons: in de benchmark wordt het systeem 0,7% sneller in plaats van trager. De verbeterde resultaten worden behaald in de schijftoegangtest van PCMark, wat doet vermoeden dat F-Secure hier iets optimaliseert.

Nieuw is de F-Secure Launchpad. Dit kleine programmaatje biedt snelkoppelingen naar F-Secure's computer- en online beveiliging. Wat ons betreft is dit niet echt een handige toevoeging: omdat antivirus zijn werk doorgaans op de achtergrond doet, is een aparte launcher daarvoor niet nodig. De online beveiliging is nu in een apart programmaonderdeel ondergebracht. Het Online Safety-scherm combineert de browserbeveiliging, webfiltering en ouderlijk toezicht ineen. De functionaliteit is echter nog grotendeels hetzelfde.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • grote sprong vooruit in techniek
  • 0,7% sneller systeem
  • Launchpad is onnodig
De beveiligingsresultaten van F-Secure zijn dit jaar echt goed. Het pakket valt net buiten de prijzen, maar combineert een redelijke prijs met een goede bescherming.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Security

Tags: