abonneren

ESET Smart Security 5

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Afgelopen jaar werden we overstelpt met nieuws over hackers, inbraken in databases en malware. In PCM december 2011 kijken we kritisch naar de marketingstrategie van grote beveiligingsbedrijven. Daarnaast natuurlijk reviews van alle antiviruspakketten.

Ook bij ESET kun je tijdens de installatie al kiezen of je mee wilt werken met hun clouddienst. Live Grid stuurt een anoniem overzicht van lopende processen aan ESET. In het programma heb je er profijt van in het overzicht van actieve processen, waar Smart Security met de Live Grid-gegevens een risico-inschatting maakt. Daarnaast vormt het een whitelist, die bij herhaalde scans de scansnelheid verhoogt. De snelle installatiemodus heeft naast de Live Grid-vraag ook de keuze om detectie van potentieel ongewenste software in te schakelen. ESET scoort met dit onderdeel goed (99,5%) dus dat raden we zeker aan.

Qua functies is het product iets uitgebreid ten opzichte van vorig jaar. Zo is er nu een (vrij eenvoudige) modus voor ouderlijk toezicht, waarin je webpagina's kunt blokkeren per url of inhoudscategorie. Smart Security blijft sterk in de diepgravendheid van de instellingen en de iets vernieuwde interface is nog steeds lekker duidelijk. Toch missen we functies als lokale of online backup, wat we bij een vergelijkbaar geprijsd product als Panda Internet Security wel tegenkomen. Qua bescherming komt ESET beter mee dan vorig jaar: op online aanvallen scoort ESET bovengemiddeld en ook bekende malware wordt 100% herkend. Onbekende malware wordt in slecht 94,9% van de gevallen tegengehouden; net als vorig jaar het laagste resultaat uit de test. Vorig jaar lag dat nog aan de relatief zwaar meegewogen subcategorie ongewenste software. Die heeft dit jaar een aparte categorie, waar ESET goed in scoort, maar dat betekent dus wel dat de detectie van onbekende malware echt verbeterd moet worden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • veel instellingen
  • weinig extra functies
  • slecht met onbekende malware
ESET moet echt wat doen aan de detectie van onbekende malware. Ook op functies laat het pakket punten liggen. Een voordeel is de relatief lage prijs en de grote hoeveelheid instellingen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Security

Tags:

Laatste reactie