abonneren

Emsisoft Online Armor Free

Het internet is niet zonder risico’s. Dat weet je en dus neem je de nodige voorzorgsmaatregelen. Daar hoort in elk geval een up-to-date antivirustool bij, maar ook een persoonlijke firewall is eigenlijk onmisbaar. We leggen je uit waarom en vergelijken zes – gratis – firewalls.

De installatie van Online Armor Free van Emsisoft is een fluitje van een cent: wij kiezen voor de gratis versie en leggen het gratis proefaanbod van 30 dagen voor de Premium-versie naast ons neer. Op www.online-armor.com/products-online-armor-free.php kan je terecht voor een vergelijking tussen de verschillende versies. Hieruit blijkt dat de gratis versie alleen in de Standard Mode kan opereren; meer geavanceerde modi (met krachtiger firewallregels) blijven aan de commerciële varianten voorbehouden.

Online Armor weigert zich – als enige van de geteste programma’s – te installeren zolang de bridged networking driver van VirtualBox actief is. Bij de allereerste opstart start het programma automatisch in ‘leermodus’ op, een proces van een paar minuten waarbij wordt nagegaan welke geïnstalleerde programma’s het internet op willen en dat veilig mogen doen: Online Armor creëert daarvoor zelf de nodige regels. Het valt ons daarbij wel op dat de tool bepaalde systeembestanden uit Windows 8 (nog) niet als ‘bonafide’ (h)erkent.

De interface oogt overzichtelijk en laat meteen zien dat er naast de eigenlijke firewall nog een paar andere modules actief zijn, waaronder programmabewaking en een anti-keylogger. Verder is er standaard een antiphishing module actief (‘webbescherming’ genoemd). Deze extra modules kan je desgewenst snel in- en uitschakelen. Alle reeds aangemaakte firewallregels worden netjes opgelijst: bewerken en eigen regels toevoegen kan ook, maar vreemd genoeg ontbreekt hier de mogelijkheid om regels toe te spitsen op bepaalde ip-adressen om bijvoorbeeld verkeer alleen naar specifieke servers toe te laten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Security

Tags: emisoft, Firewalls